site stats

Betrapt op Wikipedia

Injectienaald

In een tijd waarin de eindmeet bij wielerwedstrijden niet meer aan de finish ligt, maar in het urinepotje van de coureur, bundelt Het Nieuwsblad de beste dopingsmoezen uit sportland. “Verboden substanties meevoeren is één van mijn zwaktes,” zo luidde een geweldige uitspraak van Dario Frigo. Allemaal goed en wel, tot ons oog op de bronnen van het artikel viel. De journalist gebruikte immers niet alleen de wielersite, maar ook Wikipedia als hulp bij het schrijven van zijn stuk. Of hoe Wikipedi-Jan en alleman tegenwoordig al de krant kan maken. In de wetenschap dat op Wikipedia geen officiële controle gebeurt, wachten wij vol ongeduld op de eerste journalist die positief wordt bevonden aan foute informatie.

      
Geschreven door Ewoud

4 Reacties

 1. To

  Wikipedia gebruiken als bron? Tja, waarom niet? De hoeveelheid foutieve informatie op Wikipedia is miniscuul in verhouding met de onmenselijke hoeveelheid aan correcte gegevens. Ik heb lang geleden al eens gelezen/gehoord dat de betrouwbaarheid van Wikipedia veel hoger ligt dan de legendarische Engelse encyclopediën (precies omdat er duizenden mensen aan meewerken en elkaar corrigeren).

  Er zijn zonder twijfel talloze journalisten die Google en andere internetbronnen ook gebruiken. Aan hen natuurlijk om er de betrouwbaarheid van na te gaan.

  Leve Wikipedia! ;o)

 2. Ewoud

  Daar heb je gelijk in, Wikipedia is in één woord geweldig en bevat een overvloed aan correcte informatie.
  Toch is er een tendens waarneembaar waarin de journalistiek (zeker online dan) niet meer noodzakelijk gebouwd is op officiële funderingen (lees: bronnen), iets wat vroeger toch wel van elke journalist verwacht werd.
  Bovendien neigen nieuwsberichten hoe langer hoe meer naar blogposts, waarin de schrijver zijn mening of bijgedachten op onsubtiele wijze laat doorschijnen. Een artikel over het toekomstige huwelijk van Stany Crets eindigt bij HLN als volgt: Onze kop eraf als zijn partner in crime Peter Van den Begin (eveneens 41) niet Stany´s getuige wordt.
  Laat ons gewoon maar zeggen dat ik de eerste zal zijn om met een bijl aan de gebouwen van De Pergroep te staan, eens het zover is.

 3. Gordyn

  Pfuh, Wikipedia,
  ze hebben mij beschuldigd van vandalisme !
  En dat, gewoon omdat ik mijzelf (al dan niet meermaals) op wikipedia heb gezet. Maar, wie zegt dat de mensen geen nood hebben aan een biografie van Jelle Gordyn? Oké, misschien heb ik hier en daar iets overdreven, zoals de Alien-invasie die ik heb tegengehouden (die overigens gelukt is, want niemand heeft Aliens gezien, de nacht van 14 naar 15 juni).Maar toch, er werd mij geen biografie gegund.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *