site stats

Blood Diamond

Leonardo DiCaprio en Djimon Hounsou in Blood Diamond

Sierra Leone, 1999. Het West-Afrikaanse landje wordt verscheurd door een bloederige burgeroorlog. Rebellen van het RUF misbruiken de rijkdom van hun land om zo hun strijd te financieren tegen de troepen van de regering. Het verhaal deed wat terugdenken aan die andere recente smokkelfilm: Lord of War. Alleen worden in deze film geen wapens, maar wel diamanten via allerlei illegale kanalen het land uitgesmokkeld.

Blood Diamond is genomineerd voor vijf Oscars waaronder die voor beste acteur (Leonardo DiCaprio) en beste acteur in bijrol (Djimon Hounsou). Eerstgenoemde maakt veel kans op het beeldje: DiCarprio giet hart en ziel in zijn personage en ook zijn Zuid-Afrikaans accent klinkt zeer geloofwaardig. Djimon Hounsou doet het zeker ook niet slecht, maar zal waarschijnlijk het onderspit moeten delven voor Mark Wahlberg (The Departed) of Eddie Murphy (Dreamgirls). Naast deze twee steracteurs doet ook Jennifer Connelly mee. Haar acteerprestatie staat in schril contrast met haar mannelijke collega’s: ze komt niet overtuigend genoeg over en steekt op de duur zelfs wat tegen.

In de film wordt ook kort even uitgehaald naar de koloniale politiek van Leopold II. Hij zou de eerste zijn geweest die de handen liet afhakken van de ongehoorzame Afrikaanse slaven. Het fragmentje was overbodig en zou men veeleer verwachten op de dvd van de film, als één van de deleted scenes. Omdat verschillende karakters banden hebben met Zuid-Afrika, wordt in de fim ook af en toe wat ‘Nederlands’ gesproken. Het gaat echter om een onverstaanbare variant die men ook voor ons had moeten ondertitelen.

De film was visueel erg knap, en dan doelen we vooral op de lumineuse fotografie (mooie, warme Afrikaanse landschappen) van Eduardo Serra. Hoedje af ook voor James Newton Howard die een schitterende score schreef voor deze film. De trailer van Blood Diamond vinden jullie hier.

      
Geschreven door Stefaan

3 Reacties

  1. Peter-Jan

    Die film zou ik graag zien.

    Die Afrikaners zeggen ‘jaaaa’ op zo’n hilarische manier trouwens! En ‘lekker’ is ook meer ‘goed’, die liggen plat als je zegt dat een vrouw lekker is.

  2. Gordyn

    Leonardo mag van mij een oscar winnen, in The Departed speelde hij alvast zeer goed. Maar mijn echte voorkeur gaat uit naar Mark Wahlberg, met zijn prestatie in “BooigeNights” in het achterhoofd.

    Ik zou deze film graag zien, maar bovenaan de lijst staat momenteel toch “Ex-Drummer” om te zien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *