site stats

Night at the Museum

Night at the Museum

Night at the Museum is wat ik noem een ‘busfilm’. Het is zo’n film die iedere norse, besnorde buschauffeur over vijf jaar in zijn stoffige collectie heeft zitten (naast Richie Rich, Beethoven 4th en Ghost Busters II) en waarvan het echt niet deert als je na tien minuten dommelen weer ontwaakt en vergeefs op zoek gaat naar een draad om weer op te pikken.

Ben Stiller speelt in de film een pas aangenomen nachtwaker in het Natuurhistorisch Museum. Buitenshots komen van hier, de binnenkant werd volledig nagebouwd in een Hollywoodstudio. Begrijpelijk, want als conservator zou ik toch ook niet staan te springen een filmploeg en scènes van dit kaliber in mijn museum los te laten.

De echte reden waarom we deze film per se wilden gaan bekijken, was Ricky Gervais, bevriend met Ben Stiller dankzij een succesvolle samenwerking in de tv-serie Extras. Ricky neemt de rol van museumdirecteur op zich en doet dat met de moves en trekjes die we van hem gewoon zijn. Alleen heeft het doorsnee publiek van deze kaskraker (nu al in de top 50 van meest succesvolle films aller tijden) daar weinig aan: zij komen voor de slapstick, de flauwe moppen en het magere scenario. De beelden komen tot leven! Dat aapje pakt zijn sleutels af! Die dino kan snel lopen! Als er genoeg beweging in het geheel zit, zijn de meeste kijkers duidelijk bereid de vraag ‘waarom’ met de mantel der fantasie te bedekken.

Naast behoorlijke acteerprestaties van Ben Stiller en Robin Williams is alleen de muziek van Alan Silvestri nog echt het vermelden waard, met een soundtrack die volgende zomer zonder enige twijfel te horen zal zijn in de nieuwe reeks van Fata Morgana. De muziek vertoont opvallend veel gelijkenissen met de score van de film Van Helsing en was bij momenten wel wat te zwaar.

De zaal schiet meermaals in de lach, wij wachten hoopvol op de dag waarop filmmakers ook spannende verhaallijnen levensecht in CGI kunnen nabouwen. Tot dan blijf je beter thuis en kan je op de volgende Night at the Bus met een gerust hart je ogen sluiten tot je de fantastische Ricky Gervais door de boxen hoort knallen. Maar pas op, want at night, everything comes to life. Het had een slogan voor reizen Lauwers kunnen zijn.

      
Geschreven door Ewoud

3 Reacties

  1. Lien

    Ik heb de film ook gezien en vond hem maar erg zwak. Ook is de humor zó voospelbaar net zoals het einde. Maar misschien ben ik te oud-net zoals jullie- voor deze soort films…=)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *