site stats

Dvorak-toetsenbord

Dvorak-toetsenbord

Heb je je ooit al eens afgevraagd waarom onze toetsenborden die mysterieuze AZERTYUIOP-indeling (QWERTYUIOP) hebben? De meest logische verklaring zou zijn dat deze volgorde de typesnelheid ten goede komt. Dat is echter niet het geval. De oorsprong van deze eigenaardige schikking moeten we gaan zoeken in de begindagen van de schrijfmachine. Christopher Sholes, uitvinder van dit toestel, zette de lettertjes aanvankelijk in alfabetische volgorde. Omdat enkele veel gebruikte letters daardoor vlak naast elkaar lagen, botsten de hamertjes wel eens tegen elkaar of raakten ze in de knoop. Om dit probleem te omzeilen, bedacht Sholes de QWERTY-indeling. Typen ging voortaan wat trager omdat de belangrijkste tekens nu verder uit elkaar lagen. Meer dan honderd jaar later werken we nog steeds met deze onhandige indeling, ondanks het feit dat in de jaren 1920 een indeling werd ontwikkeld om zo comfortabel en snel mogelijk te typen: het Dvorak-toetsenbord.

      
Geschreven door Stefaan

6 Reacties

 1. Peter Dedecker

  En de Vlamingen tokkelen nog altijd op azerty omdat de Fransen dat destijds leuker vonden met al die accentjes en België ooit officieel volledig Franstalig was. Hollanders, die tokkelen op een qwerty.

  Thuis heb ik een azerty en op ’t werk een qwerty, ik wissel dus dagelijks en ben op beiden vrij vlot. Nu nog die dvorak onder de knie krijgen…

 2. Tom Bernaerd

  Querty is ook een marketingtruc. Een verkoper van typmachines kon vliegensvlug TYPEWRITER typen met de eerste lijn van zijn klavier. met azerty werkt dat helaas niet.

  Ik krijg trouwens het woord azerty echt niet snel getypt. Vreemd.

 3. Pingback: www.on-point.be :: links for 2007-04-07 :: April :: 2007

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *