site stats

The Good Shepherd

Angelina Jolie en Matt Damon in The Good Shepherd

Met zijn film The Good Shepherd is Robert De Niro niet aan zijn proefstuk toe. Veertien jaar geleden al nam hij voor de eerste keer plaats achter de camera van de film A Bronx Tale. Net als toen speelt het verhaal zich af in het Amerika van de jaren zestig en ook nu weer speelt De Niro zelf mee, zij het in een kleiner rolletje. De Niro wist voor zijn film een knappe cast and crew rond zich te scharen. Naast Matt Damon doen ook Angelina Jolie, Alec Baldwin, William Hurt, John Turturro en Joe Pesci mee.

The Good Shepherd gaat over de ontstaansgeschiedenis van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. We volgen Edward Wilson (Matt Damon), één van de pioniers van dit militaire apparaat dat al meer dan vijftig jaar een niet te onderschatten rol speelt achter de schermen van het wereldtoneel. The Good Shepherd is het verslag van zijn 35 jaar durende carrière. Verwacht in deze film geen actiescènes à la James Bond of The Bourne Identity. The Good Shepherd blinkt vooral uit door zijn knap en intrigerend scenario van Oscarwinnaar Eric Roth (Forrest Gump, Munich).

Alec Baldwin in The Good Shepherd

The Good Shepherd deed me wat terugdenken aan een bekend schilderij van de achttiende eeuwse kunstenaar Jacques Louis-David. Een Romeins aristocraat, Lucius Iunius Brutus genaamd, had rond 510 voor Christus de Romeinse Republiek uitgeroepen en liet kort daarna zijn eigen twee zonen om het leven brengen omdat ze betrokken waren geweest bij een vijandige complot tegen de republiek. De toewijding aan het vaderland primeert op de liefde voor het eigen bloed. Eenzelfde thema komen we tegen in deze film: Edward Wilson stelt zijn leven in dienst van het vaderland, vrouw en kind komen op de tweede plaats. Wanneer hij uiteindelijk voor dezelfde keuze wordt geplaatst als Lucius Brutus, zullen ook bij hem de patriottische gevoelens de overhand krijgen.

De film verspringt voortdurend van heden naar verleden en weer terug. Deze a-chronologische manier van vertellen maakt het verhaal er niet minder ingewikkeld op en verplicht de kijker 167 minuten lang bij de les te blijven. Au fond komt het hier op neer: in een wereld van spionage en contraspionage is het haast onmogelijk iemand te vertrouwen. Zelfs de eigen vrienden- en familiekring kan men maar beter goed in de gaten houden, want het is vaak vanuit die hoek dat men bedrogen wordt. Wat The Good Shepherd vooral wil tonen, is what secrecy does to people.

      
Geschreven door Stefaan

3 Reacties

  1. wouter vdh

    ben hem gisteren gaan zien, en was aangenaam verrast! vind het echt heel goeie film, al moet je idd hele film zeer oplettend zijn om alles te kunnen blijven volgen! voor mij een van de beste films van het moment! en hoe slecht ziet angelina er uit in deze film??

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *