site stats

Emma elle l'a

EmmaVandaag even langs de VRT geweest voor een persconferentie rond Emma. De fictiereeks van Eén die het woord telenovelle bij het volk bekendmaakte, is immers meer dan een televisieprogramma alleen. Emma is ook een ARG, zeg gerust een spel waarbij de lijn tussen fictie en realiteit soms ver te zoeken is…

De makers van het programma lanceerden samen met de televisionele start ook een Emmacloud van tot op heden een dertigtal websites: zo heeft elk personage zijn eigen blog of Myspace en kan je het fictieve productiehuis waarrond alles draait online bezoeken. Maar ook een brasserie uit de serie of andere geheimzinnigheden kan je in het enorme Emmaweb terugvinden. De blogs en websites volgen live het verloop van de serie en worden geüpdatet door onder anderen de schrijvers van de reeks.

We horen jullie al vragen: slikt het volk dat wel? Ervaren ze die fictieve blogposts niet eerder als ‘verraad’ dan als extraatje voor hun dagelijks halfuurtje Andrea-met-het-rare-kapsel? Nee, zo blijkt. De blogs staan geregeld in de topvijf van de Nederlandstalige WordPress-ranking en ook de reacties lopen meer dan vlotjes binnen. Toen enige tijd geleden, na een omstreden kus tussen Myra en Nils Oscar, een post verscheen op de blog van deze laatste, regende het verontwaardigde reacties. “Nils, praat aub met haar.” schreef Vincent in een commentaar. Toen dat als bij toeval daags nadien ook gebeurde (de serie is al enige tijd ingeblikt): “bedankt dat je mijn raad hebt gevolgd.” Dat de personages af en toe ook ‘zelf’ tussenkomen, maakt het alleen nog geloofwaardiger.

Maar er is nog meer: in de serie Emma draait het vooral om de moordenaar van Marc Jacobs, vader van Emma. Via 15 spellen die goed verstopt tussen het kluwen liggen te wachten op hun spelers, kan de kijker meehelpen de moordenaar (moordenares?) te ontmaskeren. Wie het spel goed speelt, weet dat zelfs al vòòr die op televisie wordt bekendgemaakt! Een primeur voor de internetbevolking zowaar. Bovendien moet je de tips niet altijd online gaan zoeken, want wat zag ons niets-ontziend oog vanochtend bij het openslaan van de Metro?

Emma in Metro

Het is duidelijk: de VRT doet met dit project een goed uitgebouwde en redelijk unieke zet in de crossmedialiteit. De Emma community groeit nog dagelijks en bestaat vooral uit vrouwen (75%) jonger dan 20. Misschien tijd om daar verandering in te brengen en ons ook in het spel te werpen? Alle Emma-afleveringen zijn trouwens gratis en in redelijk klein (30MB) formaat downloadbaar vanop deze link.

      
Geschreven door Ewoud

15 Reacties

 1. Lime

  Hmm. Niet alles is even gemakkelijk te volgen vanuit het buitenland. Dus die mensen met die blogs bestaan niet echt? ’t Is allemaal fictie? Maar wie houdt er zich dan bezig met die blogs? Worden die acteurs betaald om een gànse tijd, 7/7 en 24/24 in hun personage te kruipen: opnames èn daarbuiten nog een blog? En wie bepaald er dan wat op welke blog gezet wordt? Want de verhalen moeten toch kloppen, nietwaar?

  Waar gaat dit naartoe…

 2. tine deboosere

  @ Lime: de blogs worden geschreven door de schrijvers van Emma, die ook de personages hebben verzonnen. zij kennen de storylines (én de personages) door en door. we hebben regelmatig meetings waarin we bepalen welke emoties we gaan uitspelen op de blogs, en welke extra verhalen we nog kwijtkunnen. want idd: alles moet naadloos passen in de reeks.

 3. Pingback: Asfaltkonijn » Vote Petrelli

 4. Greet

  Ik vind het hele gedoe echt belachelijk. De serie is slecht, waarmee ik onder andere bedoel dat er bijzonder slecht geacteerd wordt en dat de storyline niet veel soeps is. En de blogs, die vind ik nog het meest belachelijk. Zoiets toont maar weer hoeveel naïeve mensen er nog bestaan. Als je eens wat rondkijkt op de blogs en de comments bekijkt is het echt zielig hoeveel mensen geloven dat dit allemaal echt is. Een soap moet een soap blijven en geen realiteit worden – spaar ons daarvan!

 5. Pingback: Belgium ARG for TV Show Emma : Cross-Media/Transmedia Entertainment

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *