site stats

19 jaar later

Vandaag staat het volgende te lezen op VRTnieuws.net: In Polen is een man na 19 jaar ontwaakt uit een coma. In 1988 was hij aangereden door een trein. Hopelijk confronteren ze de man niet meteen met zijn ziekenhuisrekening. Ik vermoed dat we dit verhaal in 2025 in licht gewijzigde vorm opnieuw zullen horen: In Israël is Ariel Sharon na 19 jaar dan toch niet ontwaakt uit zijn coma. In 2006 werd hij getroffen door een ernstige hersenbloeding. Of vergis ik me, en is Sharon intussen wel al uit zijn comateuse toestand ontwaakt?

      
Geschreven door Stefaan

6 Reacties

 1. Michielus

  … wat redelijk te verwachten was. Probeer maar eens 19 jaar niets te doen (ook niet te praten) en kijk dan hoe goed je spieren allemaal nog werken. Probeer maar eens 19 jaar alle input van de buitenwereld naar jou toe af te sluiten en kijk daarna hoe het met je mentale gezondheid gesteld is 19 jaar later. En probeer die 2 dan eens samen ;).

  Het verhaal zag er niet zo geloofwaardig uit, ’t is nu niet dat ze in Polen op medisch vlak veel verder staan dan hier hé :).

 2. peter

  Is het zo dat dat van die Pool niet klopt? Op de meeste nieuwssites staat het bericht nog en ik vind niet direct een site die het ontkracht.
  @Michielus: of dit geval nu klopt of niet: er zijn sowieso gevallen bekend waar mensen effectief na zo’n lange tijd ontwaakten, mensen die – na een hele revalidatieperiode uiteraard – zelfs terug de oude werden.

 3. Michielus

  Dat er effectief mensen ontwaken na zo’n lange tijd, dat geef ik toe, maar als je 19 jaar volledig in coma bent geweest en afgesloten van de buitenwereld, is de (mentale + fysieke) revalidatie (niet enkel spieren terug opbouwen maar ook ‘terug taal’ leren, geheugenproblemen overwinnen, enzovoort) wel een werk van zeer lange adem en gaat dat volgens mij niet op een manier zoals het mirakelverhaal dat deed uitschijnen (Ik citeer: “… en werd hij opgegeven. Zijn vrouw nam hem mee naar huis, waar hij onlangs, 19 jaar later, ontwaakte.”)

  Op internet is de nieuwe wending inderdaad nog niet uitgebreid verspreid (het is dan ook minder spectaculair dan het oorspronkelijke bericht), maar als je lang zoekt duiken er wel een paar op en het stond bvb wel in de gedrukte versie van Gazet van Antwerpen. De waarheid achter het (ondanks alles nog steeds straffe) blijkt de volgende te zijn:

  “Uit gesprekken met zijn artsen en zijn echtgenote blijkt dat Jan Grzebski ‘slechts’ 4 jaar in comateuze toestand verkeerde. De daaropvolgende 15 jaar bleef de Pool wel verlamd, maar kon hij alles volgen en begrijpen wat er in zijn directe omgeving gebeurde. Hij communiceerde met zijn vrouw Gertruda (63) via gelaatsuitdrukkingen. Op tv volgde hij al die jaren de grote wereldgebeurtenissen. Het enige dat van het mirakelverhaal overeind blijft, is dat hij zopas weer voor het eerst in 19 jaar het huis is uit gegaan”.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *