site stats

Roken is gezond

Tabakbedrijven beloofden veel in het Amerika van de jaren vijftig. Dat roken nefaste gevolgen had voor de gezondheid was ook toen al bekend. De grote fabrikanten prezen in hun reclame-affiches dan ook vooral de ‘positieve’ gevolgen voor de gezondheid. Zo zou roken goed zijn voor de stem, keel en neus. Regelmatig liet men een filmster aan het woord die dan benadrukte hoe belangrijk de sigaret voor zijn of haar carrière wel niet was: So when it came to deciding what cigarette was just right for my throat, I made my own 30-Day Camel Mildness Test! Ook de slogan in deze advertentie: For a Treat instead of a Treatment, smoke Old Gold, doet vermoeden dat men maar beter af en toe eens een sigaretje kan opsteken om gezond te blijven. En Marlboro tenslotte gebruikt in deze reclame uit 1950 een kind om te suggereren dat een onschuldige sigaret zowat alles kan genezen, zelfs een nerveuse huisvrouw. Kindermisbruik? Komaan, mama, steek gewoon een sigaretje op en weg zijn die zenuwen…

      
Geschreven door Stefaan

1 Reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *