site stats

Failed predictions

De middeleeuwse mens geloofde (werd wijsgemaakt) dat op een bepaald moment in de nabije toekomst een einde zou komen aan het leven op aarde. Men pinde zich vast op een specifieke datum, maar naarmate de tijd voorbij schreed (en de voorspelling was vergeten, niet was uitgekomen), lag daar al een nieuwe datum in het verschiet waarop de antichrist uit de hel zou opstijgen. De lijst van data waarop deze ‘armageddon’ zou plaatsvinden, is lang en nog steeds niet afgesloten. Het is maar één enkel voorbeeld van voorspellingen die nooit zijn uitgekomen, want ook die lijst is heel erg lang. Harry Warner (foto), één van de drie grondleggers van Hollywoodstudio Warner Brothers, had zijn bedenkingen bij de geluidsfilm en zei daarover het volgende: Who the hell wants to hear actors talk? Zijn studio was de eerste die enkele jaren later definitief de overstap waagde naar films mét geluid. Om nog even in het filmmilieu te blijven: Darryl Zanuck, een hoge piet bij 20th Century Fox, meende dat de televisie nooit een geduchte concurrent zou worden van de film. Television won’t be able to hold on to any market it captures after the first six months. People will soon get tired of staring at a plywood box every night, aldus Zanuck in 1946. Ook de introductie van de telefoon in 1876 werd met de nodige argwaan bekeken. Rutherford B. Hayes, president van de Verenigde Staten van 1877 tot 1881, getuigde duidelijk van weinig inzicht toen hij bij een demonstratie van Bell volgende bemerking maakte: It’s a great invention, but who would want to use it anyway? Een mooi overzicht van andere failed predictions vind je hier, maar zoals eerder gezegd: de lijst is lang.

      
Geschreven door Stefaan

1 Reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *