site stats

Eerste screenshots van deredactie.be, de nieuwe vrtnieuws.net

In primeur op STEW.be: screenshots en uitleg over de vernieuwde vrtnieuws.net, die de naam deredactie.be zal dragen!

Deredactie.be


De hoofdpagina. Bemerk de filmpjesbalk bovenaan. Voortaan vertoont de VRT-nieuwssite geen filmpjes in WMV, maar wel in het veel universelere FLV formaat (waarin ook o.a. YouTube en Garagetv hun filmpjes voorzien). Hopelijk wordt de gezichtenbalk bovenaan nog aangepast, want erg aantrekkelijk is die niet.

Deredactie.be

Onderaan: een random redactielid en een selectie uit de mediatheek.

Deredactie.be

Een overzicht van nieuwsitems uit de rubriek “politiek”.

Deredactie.be

De vernieuwde mediatheek. Zie je dat de nieuwe players een ‘fullscreen’ knop meegekregen hebben?

Deredactie.be

En wat gaat dit handig zijn: embedded video’s uit het VRTnieuws, jawel! Enig minpunt: de code bevat Javascript en werkt dus niet op de meeste blogplatformen. Zou dat nog gefixt worden tegen volgende week maandag?

      
Geschreven door Ewoud

45 Reacties

 1. Michielus

  Net als het -naar mijn persoonlijke mening- oerlelijke nieuwe logo, is ook deze website (nog) niet 100% mijn ding precies. Maar ze hebben nog een week de tijd, en screenshots geven natuurlijk geen exact beeld van het geheel als website…

 2. Lapin McAdam

  Wow, ik dacht eerst dat dit een hoax was (door het Stew logo). Als dit echte screens zijn, durf ik toch woorden als ‘walgelijk’, ‘stijlloos’ en ‘esthetisch onverantwoord’ in de mond te nemen, nog voor ik dieper kan ingaan op de usability ..

 3. Pink Lady

  hmmm ik vind die koppen bovenaan toch wel wat freaky… Ze houden u precies zo in het oog. Ik zou nooit durven om enkel het showbizz nieuws te bezoeken en mij verplicht voelen om de politieke berochtgeving eerst door te spitten!

 4. J.

  Inderdaad, veel te druk, geen overzichtelijkheid, geen goede invulling van het scherm. Al is het al een stuk stijlvoller dan de droge pastelwinkel die de site nu is.
  Maar kom: de inhoud is het belangrijkste.

 5. Pingback: Past is prologue » deredactie.be

 6. Michielus

  Met alle respect voor de VRT, maar op veranderingen als deze zit ik echt niet te wachten.. De huidige site is misschien wat flets, maar tenminste overzichtelijk en intuitief.

  Het nieuwe gedrocht is inhoudelijk een chaos bomvol vierkante blokken, waarbij de inhoud prominent naar de achtergrond verschoven lijkt te zijn… Jammer. En ja, gatlelijk is het nieuwe creatuur ook nog ;).

  Over de videokwaliteit zwijg ik voorlopig, want ik veronderstel/verwacht/hoop dat die nog (drastisch) gaat verbeteren. (Op dit moment is die alleszins beneden alle peil).

  De paarse/groene(/oranje/bruine/blauwe/…) balk bovenaan, die van smal naar breder gaat, komt me trouwens bekend voor…

 7. Stefaan

  Het enige positieve element aan deze vernieuwde website van de VRT-nieuwsdienst vind ik de strip bovenaan de pagina en het feit dat we blijkbaar het hele TV-journaal kunnen herbekijken (tot dusver alleen fragmenten).

  Voor de rest denk ik dat ze daar nog heel wat werk hebben. Enkele bedenkingen:
  – Ik ben geen sportfanaat, maar zal deredactie.be, in tegenstelling tot vrtnieuws.net, geen eigen sportpagina meer hebben? Deze categorie werd immers om één of andere reden (nog) niet opgenomen.
  – Cultuur & Media is dan weer een rubriek die ikzelf vrij regelmatig doorblader, maar itt de huidige website, vinden we hier (nog) geen duidelijke onderverdelingen als ‘muziek’, ‘kunst’, ‘film’ (met subcategorie ‘nieuw in de zalen’). Op dit moment is het daar nog een vrij chaotische bedoening (net als de andere categorieën trouwens).
  – Wat is de meerwaarde van die hoofden bovenaan, en de foto van een willekeurig VRT-medewerker onderaan? Het kan toch niemand schelen wat de preciese functie is van Jan Ouvry of Jos Bouveroux? Deze elementen vallen overigens weg wanneer men de site in een andere taal weergeeft.
  – Hierbij aansluitend vind ik de rubriek ‘anker in de kijker’ (door te klikken op één van die hoofden) totaal overbodig, ja zelfs ongepast voor een website die nieuwsfeiten aanbrengt. Als ik geïnteresseerd ben in het persoonlijke leven van Phara of Rudy dan koop ik me wel de Story of de Dag Allemaal.
  – De kleuren zijn nu blijkbaar verbonden aan een bepaald tijdstip op de dag, wat het nodeloos ingewikkeld maakt. Nu kleurt alles groen om één uur (of alles paars voor het laatavondjournaal) en is het, itt vrtnieuws.net, niet meteen duidelijk onder welke rubriek een bepaald nieuwsitem valt: cultuur, sport, politiek? Zeker voor items op de homepage kan dit tellen. De kleuren hebben hun functie verloren.
  – Verzin wat originelere namen als ‘Phara' of ‘Vrankcx' voor een duidingsprogramma. Ik wens het hen absoluut niet toe, maar wat als bvb. Rudi wordt ontvoerd in het Midden-Oosten? Behouden ze dan de naam?
  – De contactpagina mag nog wat beter aangepast worden aan de nieuwe stijl.

 8. Ewoud

  – Bij een klik op de fullscreen-button terwijl het filmpje speelt, start een nieuw filmpje fullscreen en horen we dus een dubbele geluidsband.
  – Het bij de minste muisbeweging en -stilstand verschijnen en verdwijnen van controls in datzelfde fullscreen werkt irriterend.
  – Bij Het Weer zou het leuker zijn als overschakelen tussen de dagen of streken in het venster zelf gebeurde. Nu moeten pagina en dus videobalk telkens helemaal opnieuw geladen worden.

  En verder: de huidige URL is http://www.deredactie.be/cm/

 9. Peter

  Dit is gewoonweg afschuwelijk. Ik hoop dat het een fake-site is dat ze tijdelijk online hebben gezet om de nieuwsgierigen te pesten en de interesse aan te wakkeren. Mijn 12 gig zal er nog sneller door zijn als ik deze site bezoek, als ik heb al zou bezoeken … . Ik wil geen koppen zien van de redactie, ik wil nieuws zien, zoveel mogelijk in één oogwenk, mooi georganiseerd, iets zoals BBCnews. Ik wil niet naar een andere site gaan voor sport (sporza) maar alles mooi in één geheel. Als dit de site blijft zal ik hem niet veel meer bezoeken en zal De Standaard mijn favoriet worden.

  Ze hebben nu ook een link gezet naar ‘Vrtnieuws in het nieuw’ http://www.deredactie.be/cm/de.redactie/cultuur%2Ben%2Bmedia/VRT%2Bin%2Bhet%2Bnieuw/080107_NieuweSite2

 10. Dieter

  God wat nen draaklelijke site, dit wordt den definitieve overstap naar De Standaard Online als mijn leesbron. Al zal ik de filmpjes missen, maar bij DS zijn ze er toch hoe langer hoe meer nieuwsfragmenten aan’t insteken, dus geen probleem 🙂

 11. Stijn

  Pro:
  * Functionaliteit.
  * Grid.

  Contra:
  * Lelijke kleurencombinatie. Waarschijnlijk inspiratie gaan halen bij die schandelijke site van DeMorgen.
  * WTF doet die banner rechtsboven?
  * Waar slaat die naam op?

 12. Jelle Gordyn

  Ik vind het vreemd dat men de nadruk bij het journaal probeert te leggen bij de nieuwsankers, en die precies tot een ‘sterrenstatuut’ willen verheffen. Hierbij link ik dan ook de VTM Campagne waarbij de redactie stoer kijkt met daaronder een tekst (die ongeveer zo was): wij wensen u een goed nieuws – jaar

 13. Mickie

  @ Ewoud, post 18: Het probleem van een dubbele geluidsband is verholpen! Vanaf nu heb je Full screen enkel nog beeld, geen klank. Dit bewijst dat de website nog veel kinderziektes heeft. Maar let op: over 4 dagen zijn die allemaal weg (ahum…).
  Nu, ik veronderstel dat VRT de komende dagen toch nog enkele mensen aan het werk zal zetten om de boel wat op te frunniken. Ik vind trouwens dat de website, dankzij zijn kwantiteit aan multimedia, in zekere zin een meerwaarde zal bieden cfr. vrtnieuws.net.
  Conclusie van dit alles is dat de site van Ketnet zelfs volwassener oogt, maar dit terzijde.

 14. Jan

  nu vraag ik me toch af;
  wat was er eigenlijk mis met de domeinnaam vrtnieuws.net??
  deredactie.be vind ik nu net alles behalve een interessante naam voor een nieuwssite. met die koppen bovenaan lijkt het wel alsof het een myspace voor verzameld nieuwslezend vlaanderen is..

  het mag wel gezegd worden; die overstap naar flv en het uitbundiger gebruik van filmpjes kan alleen maar toegejuigd worden, maar hopelijk doen ze toch nog wat aan de rest van dat design/het gebruik. dat wordt vast nachtwerk!

 15. Frederic

  Wat gaat dit doen met mijn datalimiet van Telenet? De filmpjes beginnen al vanzelf te spelen bij het openen, dus als ik in een tab die pagina al open en het 5 min laat openstaan is er al direct 15mB (ten minste) gedownload, op niets?

  Videofilmje van YT bekijken van +- 10 min: 45 mb

 16. Michielus

  ’t Is al zover; een volledige minuut wachten voordat heel de site is ingeladen… Hopelijk door de drukte of kinderziektes van de eerste dag, want anders ga ik toch beduidend minder beroep doen op VRTNieuws in de toekomst…

 17. Pingback: Slechtgaan.com » Nieuwtjes

 18. Pingback: Deredactie. | Pietel.be

 19. Pingback: The Blog » want deredactie.nl bestond al

 20. Pingback: houbi.com / blog » De reactie op de redactie

 21. Kriske

  Wat kan ik zeggen: als regelmatige vrtnieuws.net bezoeker ervaar ik dit als een slag in het gezicht. Waar is de rustig ogende, overzichtelijke site naartoe?
  Hier is duidelijk het accent gelegd op: “vernieuwing moet er vooral anders uitzien” zonder ook aan ergonomie en usability te denken.
  In mijn ogen heeft een nieuwssite van een overheidszender nog altijd tot doel om de mensen “ongekleurde” en correcte informatie te bezorgen op een snelle en voor iedereen toegankelijke manier.
  Eén ding is zeker: ik ga mijn nieuws vanaf nu elders zoeken.

 22. Tom

  Ik ben geen website designer, ik leg me namelijk toe op web applicatie ontwikkeling (met Adobe Flex). Daarbij is usability belangrijker dan ‘look at first sight’. En daar gaat deze reactie dan ook voornamelijk over.

  Ik geef niet graag kritiek maar in dit geval moet het me echt van het hart. De nieuwe website is namelijk helemaal niet gebruiksvriendelijk en doet denken aan een creatie van 5 jaar geleden:

  – als je op een item van de ‘groene lijst’ klikt krijg je een nieuwe pagina maar de meeste mensen moeten daarna nog naar beneden scrollen om de eigenlijke tekst te zien

  – maw de banners bovenaan zijn veel te hoog (waardoor veel mensen voor ongeveer alles moeten beginnen scrollen).

  – de groene lijst bevat ook geen kleine samenvatting – daardoor moet sowieso geklikt worden om nog maar een idee te hebben waarover het gaat. Maw: tracht niet enkel het scrollen maar ook het klikken te beperken.

  – zoals reeds gezegd: ik ben geen designer. Maar ik zie wel het verschil tussen het gebruik van een content management systeem waar snel 2 kleuren (groen en paars) in gedefiniëerd zijn en een website waar een designer echt werk van gemaakt heeft om er een aantrekkelijk iets van te maken ipv een look van jaren geleden…

  – bij het klikken op een filmpje bovenaan de website komt er een Flash error (TypeError: Error #1009: Cannot access a property or method of a null object reference. at be.VRT.MediaBrowser::BigViewer/showMedia() at mediabrowser_fla::MainTimeline/exitFullScreen() at ediabrowser_fla::MainTimeline/doResize()

  – het is gelukkig niet allemaal kommer en kwel: blijkbaar werd er gelukkig wel aan gedacht om Google-friendly URLs te gebruiken.

  – al bij al is het te hopen dat het niet teveel gekost heeft en dat er daardoor nog wat geld over is om ervoor te zorgen dat de VRT als eerste in high definition bij Telenet te zien zal zijn…

 23. Pingback: DeRedactie.be: na de hetze is er Canvas « Talk of the Town

 24. Pingback: VRT blog en deredactie.be | Keukentafel - Karl Leenknegt

 25. Pingback: Videozone » STEW.be

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *