site stats

Cloverfield *

cloverfield.jpg

Wat een barslechte film! Cloverfield, van producer J.J. Abrams, verveelt negentig minuten lang. De eerste tien minuten van de film probeert regisseur Mark Reeves een simpel tienerverhaaltje te vertellen, daarna krijgen we meer dan zeventig minuten niets anders dan geroep, getier en schokkende beelden. Deze prent werd vastgelegd met een eenvoudige camcorder (een beetje vergelijkbaar met deze hier) en dat resulteert in anderhalf uur geschud en gezwier. Die camera lijkt trouwens zowat alles te overleven: een helikoptercrash, een aanval van enkele reusachtige spinnen en de bek van het monster dat heel Manhatten om één of andere reden kort en klein slaat. Deze Cloverfield heeft voorts iets weg van het tweede seizoen van Lost: de kijker zit met vele vragen, maar krijgt geen antwoord. Waar komt dat monster vandaan? Wat doet het in New York? Waarom gaat men hier een vervolg op maken? Een goede raad dus: laat deze film links liggen; er zijn uitstekende alternatieven op dit moment: Atonement, In The Valley of Elah, No Country for Old Men of het meesterlijke Juno.

      
Geschreven door Stefaan

3 Reacties

 1. Bert

  Ik heb vorige week Cloverfield in de cinema gezien, en ik vond het een prachtige prent. Je blijft inderdaad met een hele reeks aan vragen zitten, wat voor een deel vervelend is als je echt verwacht “een verhaaltje” te gaan zien, maar in de gedurfde stijl van deze film zijn vragen nefast voor de horrorsfeer.

  Ik denk dat deze review getuigt van het feit dat mensen tegenwoordig niet meer zonder de “pornografie van de gruwel” kunnen in horrorfilms. Mensen willen bloed zien, ledematen die in het rond spatten, en guns guns guns. Cloverfield slaagt er in je schrik aan te jagen zonder gruwel te tonen, en toont zo de magie van film die op zoveel momenten tegenwoordig verloren gaat: de kracht van de verbeelding. Iets niét tonen doet je verbeeldingskracht werken, en je verbeelding is meestal net iéts meer dan wat je ziet.

  Ik heb uiterst genoten van Cloverfield – net zoals het tweede seizoen van LOST vol vragen en antwoorden. Antwoorden die je krijgt als je eventjes stil staat, het geheel nog eens bekijkt en er met een groep vrienden over praat. Heb je er bijvoorbeeld op gelet dat op het einde (in de flashback op Coney Island) iets in zee stort? Abrams bevestigt dat dit een deel van het verhaal is (en van de ARG die de film moest hypen maar ook wat verhaal heeft blootgelegd). Hetzelfde met LOST seizoen 2: heb je “the lost experience” nagelezen? Daar krijg je een aantal antwoorden op je vragen over seizoen 2, the dharma initiative en dergelijke meer.

  Er is geschud en gezwier. Dat wordt echter vooraf aangekondigd in goeie cinema’s – ik heb mij dan ook relatief ver naar achter gezet. Dat hier gesproken wordt van schokkende beelden, is een lichte overdrijving. Er is één punt in deze film waar iets vies gebeurde – iets wat je trouwens in elke Alien-film kan zien.

  P.S.: SPOILER! Ze sterven ALLEMAAL!!! Dat ze dus alles lijken te overleven, is onzin.

 2. Jelle Gordyn

  Meneer Bert:

  Ik heb deze film nog niet gezien, maar de stelling dat er gruwel in horrorfilms moet zitten, klopt niet. Ik zou eerder de stelling willen geloven “Er wordt bakken lucht verkocht en de massa gaat er in mee”.

  Om Lost te weerleggen; Mooi camerawerk, daar kan je niet om heen. Maar ik ben gestopt midden serie 2 omdat het programma teveel zeik neemt. Niet alle vragen moeten een antwoord krijgen, de suggestie is een mooi gegeven, maar ik zie de link niet meer tussen een ondergronds gat, gekke inboorlingen, ijsberen en radars. En als we dan nog boeken zoals “The Lost experience” zouden moeten lezen voor antwoorden, vind ik dit eerder merchandise dan verklaring.

  Enfin, niet dat ik Cloverfield meteen bestempel als wanproduct, maar ik weet toch dat ik deze niet in de bios bekijk.

 3. Bert

  The Lost Experience is samengevat op enkele pagina’s (lostpedia.com) – niets wereldschokkends. Extra informatie als je ze wil, maar je hoeft ze niet te lezen.

  De vier dingen die je noemt zijn trouwens voor een groot deel verklaard geworden in het derde seizoen. 🙂 Driewerf hoera! Seizoen 2 is een beetje traag bij momenten, hier is drie echt veel beter, vooral naar het einde toe. Massa’s goeie antwoorden gehad 🙂

  P.S.: Cloverfield buiten cinema kijken is nefast voor het effect. Jammer!
  P.P.S.: dank voor de “meneer” 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *