site stats

Alles (moet weg)²

VTM-logo

Wie het zonder bril bekijkt, ziet nauwelijks een verschil. Op wat hoekjes en kantjes na is het nieuwe Vtm-logo niet te onderscheiden van het oude. Een poging om assorti te blijven met het hoofd van Phaedra Hoste? Ik had me voorgenomen bij de lancering van de nieuwe Vtm al mijn vooroordelen overboord te gooien en met een propere geest de zetel in te ploffen. Ik koos voor een vuurdoop van anderhalf uur ‘feel-good televisie waarbij ontspanning, plezier en humor centraal staan’. Alles Moet Weg, zo heet de nieuwe show van rots-in-de-branding Koen Wauters. Achteraf gezien ben ik blij dat we het daar dan toch mee eens zijn.

Presenteren mag dan wel een moeilijk en vermoeiend beroep genoemd worden, volgens mij heeft studiomeester Ludo nét iets meer afgezien gisteravond. Het publiek van Alles Moet Weg was duidelijk opgedragen wild te keer te gaan bij de kleinste poging tot mop, met de belofte op auditie te mogen bij de verkiezing van de volgende lichting belspelpresentatoren als ze daarbij ook nog eens een voornaam of imperatief van het plattere soort scandeerden. Een truc die het overigens prima deed, zo goed zelfs dat Koen zijn publiek af en toe zelf tot muisstilte moest aanmanen. We schakelden immers live over naar het trouwfeest van Hanna en Yves, die van niets afwisten maar onder druk van het publiek gedoemd werden buiten een overmaats spaarvarken te beklimmen om zo de nodige centen binnen te rijven. In trouwkledij en bij 10 beaufort zijn er leukere plaatsen om je trouwavond door te brengen, dat was althans wat af te lezen viel van het gezicht van de kersverse bruid. In de feestzaal een tiental kilometer verderop stond op dat moment het voorgerecht af te koelen.

Alles Moet Weg

Het geheel was duidelijk een poging tot Debby & Nancy van het flauwere type: Koen loopt door zijn publiek en spreekt willekeurige mensen aan met hun voornaam, met dat verschil dat die hier gevolgd werd door een projectie van bezwarend beeldmateriaal waar volgens mij enkel de mannen van den buro oprecht mee konden lachen. Begrijpelijk, want ze hadden de foto’s tenslotte zelf ingezonden. Geen paniek, terwijl bij Ludo de eerste verschijnselen van armkramp begonnen op te treden, brulde het publiek mee. Daar was Bianca, die valser zingt dan ik Monopoly speel: ze werd middels enkele Idool-achtige karaokeopnames vernederd voor half Vlaanderen en had duidelijk moeite haar tranen te bedwingen. Haar vriend en ouders, zichtbaar gepakt door de plotse faam van hun lieveling, schuddebuikten heer en weer. Of Bianca nog snel een liedje wilde live performen in ruil voor zeven dagen Cyprus? Doen! Doen! Doen! Toen even later ook Walter Grootaers de studio binnenwandelde, vroeg ik me echt af of ik nu naar Alles Moet Weg dan wel een heruitzending van -waar is de tijd- Now Or Never zat te kijken.

Wauters moest als hoogtepunt van de show een wallwalk uitvoeren vanop 60 meter hoogte, het opnemend tegen Pieter Loridon. De spanning moest worden opgebouwd door een vijf minuten durend voorbereidingsfilmpje. Kennelijk was de enige monteur die zich niet was gaan bezatten op de Het Nieuws-receptie een stagiair, want de suspense was ver te zoeken. Toen nadien bleek dat de weersomstandigheden niet geschikt waren voor de eigenlijke daad, was voor mij de maat vol. De storm van gisteravond werd al een week voorspeld, dus zelfs rekening houdend met het intelligentiequotiënt van de gemiddelde Vtm-weerman hadden ze dit twee dagen op voorhand moeten weten.

Oeps, daar zijn mijn vooroordelen weer. Maar waarom verwacht men dat die verdwijnen als er fundamenteel niets verandert? Als er al een reclameblok te zien is vooraleer we in de waan zijn dat er ook maar iets is gebeurd in het programma? Als men Erik Van Looy uitnodigt, maar er niets beter op vindt hem in een hokje te duwen en voorbereide zinnetjes laat aflezen in de hoop wat één-kijkers aan te trekken?

Een gemiste kans.

      
Geschreven door Ewoud

9 Reacties

 1. Mickie

  “Wauters en Grootaers moesten als hoogtepunt van de show een wallwalk uitvoeren vanop 60 meter hoogte”
  ?? Dan heb ik toch de helft van het diverterdende programma niet begrepen 🙂 Wat deed P Loridon dan op de toneelvloer?

 2. Wouter

  Wel het VTM logo is inderdaad niet zoveel veranderd, maar de restyling van al de rest is ontzettend knap gedaan vind ik persoonlijk (reclame over hun programma’s, met de oranje en bruine tinten, enzovoort).

  Misschien beter eens een post maken rond VT4, hoelang ik daar al op vloek op hun zeer lelijke logo, reclame, meisje in water, lelijk. Alles is gewoon lelijk aan VT4 eigenlijk.

  Wat betreft Alles moet weg, ik was zeer tevreden! Het productiehuis van AMW maakt zeer goede programma’s.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *