site stats

In Bruges ****

Colin Farrell en Brendan Gleeson, respectievelijk Ray en Ken in In Bruges.

In Bruges is één ijzersterke misdaadkomedie van Martin McDonagh, die zich volledig afspeelt in de oude straatjes en kanalen van het middeleeuwse Brugge. Tijdens zijn eerste klus als huurmoordenaar schiet Ray (rol van Colin Farrell) een kogel te veel af, recht door het hoofd van een onschuldig kind. Samen met zijn collega Ken (Brendan Gleeson) wordt hij naar Brugge gestuurd tot de gemoederen in Engeland wat bedaard zijn. Two weeks in fucking Bruges? Wanneer de één echter wroeging krijgt en op het punt staat zichzelf van kant te maken, wordt de andere verplicht zijn kompaan uit de weg te ruimen. Uiteindelijk wordt er geen enkel schot gelost en moet ook grote baas Harry (Ralph Fiennes) naar Brugge afzakken om orde op zaken te stellen.

Van links naar rechts: Brendan Gleeson, Martin McDonagh en Colin Farrell tijdens de opnames van In Bruges.

Erg ingewikkeld is het scenario van In Bruges zeker niet. De film moet het vooral hebben van haar scherpe en hilarische dialogen, een schare topacteurs, één prachtige locatie en een racistische lilliputter (die zelf liever ‘dwerg’ genoemd wordt). Vooral erg genoten van Colin Farell, wiens laatste films wat tegenvielen, maar die zich hier mooi herpakt als geestige, suïcidale huurmoordenaar en de vreemde ideeën van de dwerg (die meent dat er weldra een oorlog zal uitbreken tussen zwarte en witte lilliputters). En dat België in het buitenland geen al te goede reputatie heeft, werd In Bruges een aantal keren pijnlijk duidelijk door de (geslaagde) grappen over ons landje. Hier is er eentje. Ray op een bepaald moment: Belgium is famous for only two things: chocolate and child abuse. They only invented the first one to lure the children.

Ralph Fiennes en Brendan Gleeson, respectievelijk Harry en Ken in In Bruges.

Maar dé reden om te gaan kijken blijft natuurlijk nog altijd het feit dat deze film voor drie vierde werd opgenomen in Brugge en het is bijzonder aangenaam om drie wereldsterren te zien rondhuppelen op Belgische bodem. Alleen jammer dat de film pas officieel op 25 juni in onze zalen zal verschijnen, ten gevolge van enkele technische problemen met de Franstalige versie van de film. Dit maakt dat de stad Brugge als één van de laatste in rij zal kunnen genieten van In Bruges, en op een wereldpremière, laat staan een Europese, moet de stad dus zeker niet rekenen: op 17 januari kende de film zijn première op het Sundance Film Festival, en de film is momenteel al in enkele Europese landen te zien. Jammer, het had een mooie STEW-reportage kunnen zijn…

      
Geschreven door Stefaan

1 Reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *