site stats

Boekenstokje

Pink Lady werpt ons een stok toe en ik vang die met alle plezier op.

1. Grijp het dichtstbijzijnde boek dat meer dan 123 bladzijdes telt.
Vermits ik geen lezer ben, bevat mijn collectie voornamelijk non-fictie en studieboeken. Het boek dat het dichtst bij mij ligt is op dit moment het Stijlboek VRT, een handig boekje in taaltwijfelgevallen. Een boekje met een groen lint (en wil het nu lukken dat ik net verzot ben op boeken met lintjes).

2. Open het boek op pagina 123 en zoek de 5de zin.
intercommunale

3. Post nu de volgende drie zinnen.
interesseren Algemeen Nederlands zijn: zich interesseren voor, geïnteresseerd zijn in.
interest/rente Beide woorden zijn correct. In economische teksten heeft rente de voorkeur.
interim Faire l’interim is in het Nederlands: waarnemen, invallen.

Voilà. Misschien laat ik het bij deze nog even langs mijn collega Stefaan passeren?

1. Grijp het dichtstbijzijnde boek dat meer dan 123 bladzijdes telt.
Daar ik hier op mijn bureau momenteel (en dat is uitzonderlijk, want ook ik ben niet echt een boekenworm) een hoopje boeken heb liggen voor mijn masterproef over middeleeuwse pausen, antipausen en keizers, kan ik kiezen, en het lijkt me de ideale gelegenheid om hier even enkele zinnen te posten uit een meesterwerk (aldus mijn promotor) van Jacques Le Goff.
Le Goff is met voorsprong onze (van een aantal geschiedenisstudenten) bekendste historicus (op een gedeelde eerste plaats toch wel met de Japanner Morimotto), maar slechts enkelen, en ik ben daar nog altijd niet bij, hebben een werk van de man helemaal uitgelezen. Deze bekende Franse mediëvist schreef onder andere het werk La Civilisation de l’Occident Médiéval (gelukkig in het Nederlands vertaald, anders begonnen we er gewoon niet aan) waarin hij een origineel relaas schetst van de middeleeuwen. Voor diegenen bij wie het derde middelbaar al enige tijd achter hen ligt, en niet zo tuk waren op geschiedenis, dat is de periode van 500 tot 1500, de middel-eeuwen tussen de klassieke oudheid en de nieuwe tijd.

2. Open het boek op pagina 123 en zoek de 5de zin.
De Kerk nam gedurende deze periode de koopman in bescherming.

3. Post nu de volgende drie zinnen.
Ze hielp hem bij het overwinnen van de vooroordelen die een gevolg waren van de minachting van de nietsdoende klasse van heren. De Kerk zorgde voor een herwaardering van de werkzaamheden waarmee de economische opbloei gepaard ging. Werk, in Genesis nog gedefinieerd als een straf – de mens diende na de zondeval in het zweet zijns aanschijns zijn brood te verdienen – kreeg nu een rol bij het verwerven van het heil.

Buddha, heb jij ook een boek bij de hand?

      
Geschreven door Ewoud

6 Reacties

 1. Maggie K.

  OMG! Toen ik dit berecht las, lag het Stijlboek VRT slechts 2 cm van mijn rechterpink!

  Echter, onder mijn elleboog,: “M/V Over cultuurverandering en betere doorstromingskansen voor vrouwen en mannen in organisaties en bedrijven”.

  5de zin op p.123:
  “Hoe reageren mensen op minder onmiddellijk zichtbare verschillen, zoals persoonlijke achtergrond, overtuigingen en waarden?

  Volgende drie:
  “Toch weten we dat m/v-diversiteit een winstpunt betekent, omdat meer ideeën en perspectieven in een gesprek worden betrokken. Of, om de woorden van Milliken en Martins te gebruiken: de cognitieve effecten van diversiteitsbeleid zijn duidelijk positief. Dat een grotere verscheidenheid aan gezichtspunten en ideeën gedeeld worden, kan de kwaliteit en intensiteit van samenwerking verhogen.”

 2. Annelies

  Haha, het is duidelijk masterproef-tijd!
  Het Stijlboek van de VRT ligt niet in mijn directe omgeving (al staat http://www.vrttaal.net wel open op dit moment!).

  Boek: “Zinvol zoeken, stijlvol schrijven”

  Zin 5 op p. 123: “Titels van paragrafen uit het tekstgedeelte (vanaf niveau 2) springen in.”

  Volgende drie zinnen:
  “Daar werk je dus met tabulaties. Alle titels staan in tekenstijl ‘standaard’, behalve de lijststijl. Die moet in het vet.”

  Dit wordt nog een informatieve post!

 3. Pingback: Kladblog V³ » Blog Archive » Boekenstokje

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *