site stats

The Dark Knight *****

Na een sterk eerste deel en de duurste mediacampagne ooit waren de verwachtingen voor The Dark Knight, opvolger van Batman Begins, groots. Kon regisseur Christopher Nolan, onder andere bekend van Batman Begins, Memento en The Prestige, de verwachtingen waarmaken? En zou Heath Ledger kunnen opboksen tegen Jack Nicholson's vertolking van The Joker?

Waar dure Hollywoodfilms na zo'n immense hype vaak teleurstellen (men denke maar aan The Da Vinci Code uit 2006), was dat voor The Dark Knight allerminst het geval. Drie jaar geleden blies Nolan Batman al nieuw leven in met Batman Begins. Deze film werd toen terecht zeer goed onthaald. Na twee sfeervolle films van Tim Burton (Batman uit 1989 en Batman Returns uit 1992) was de reeks namelijk een beetje onteerd door twee misbaksels: Batman Forever en Batman & Robin, respectievelijk uit 1995 en 1997. Nolan bracht eerherstel voor onze held en gaat in The Dark Knight op een nog magistralere wijze verder.

In Batman Begins zagen we de duistere origine van het alter ego van Bruce Wayne. Batman wist tegen het einde van deze film de georganiseerde misdaad in de hoek te drijven en zichzelf op te werpen als een symbool voor hoop in het getormenteerde Gotham City. Maar dit pakt in The Dark Knight anders uit. Nolan maakt op diepzinnige wijze gebruik van symboliek door Batman als de wetteloze held tegenover Harvey Dent, de gewetensvolle jurist te plaatsen. Zo ontstaat er een intrigerende spanning tussen de twee, die alleen maar versterkt wordt door de intrede van The Joker. Deze geestesgestoorde clown wil aantonen dat de hele maatschappij verdorven is en ieder mens uiteindelijk voor zichzelf kiest. Om die simpele reden zaait hij chaos en verderf in heel Gotham City. De vertolking van Heath Ledger is echt fe-no-me-naal. De op 22 januari van dit jaar overleden jonge acteur weet een totaal gestoorde psychopaat neer te zetten die elke seconde weet te intrigeren en alle aandacht naar zich toe trekt. De stemmen rond een postume Oscar voor Heath Ledger zijn volgens mij dan ook meer dan terecht.

The Dark Knight is één van die weinige films die zijn hype ook effectief waard was. De film brak al enkele records aan de kassa's en dat is naar mijn mening volledig terecht. De geweldige vertolkingen (naast Heath Ledger, onder andere ook mooie rollen voor Michael Caine, Christian Bale, Morgan Freeman en Aaron Eckhart), de passende soundtrack van Hans Zimmer, de morele ontwikkelingen van de personages en de ethische vraagstukken die hun drijven, vormen samen een onweerstaanbare mix die je bijna 180 minuten vol spanning laat genieten. The Dark Knight is één van de beste, zo niet dé beste stripverfilming tot nu toe en voor mij op dit moment alvast de beste film van 2008. Allen daarheen!

      
Geschreven door Wouter

3 Reacties

  1. Anke VH

    Hey

    ben hem gisteren ook gaan kijken, was aangenaam verrast! De eerste film vond ik goed, maar deze was echt geweldig! verhaal setting en acteerprestaties: allemaal topklasse! Bedankt voor het extra duwtje in de rug met trouwens een heel goeie recensie!

    Bey

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *