site stats

Op kotenjacht in Leuven

Enkele weken geleden was ik in Leuven naarstig op zoek naar een mooie studentenkamer voor het komende academiejaar. Die zoektocht bracht me in alle uithoeken van de stad. Ik heb tientallen koten gezien en kennis gemaakt met een schare eigenaardige verhuurders.

Ergens in de late voormiddag bel ik de eigenaar op van een woning in de Dagobertstraat.

Goedemiddag, meneer. Ik zie dat u nog enkele koten vrij heeft in de Dagobertstraat?
– Ja, maar het zijn geen grote koten. De kamers zijn maar twaalf vierkante meter.
Dat valt nog wel mee. Kan ik de kamers eventueel vandaag nog komen bezichtigen?
– U kan die afstand ook gewoon even afstappen. Het zijn echt geen grote kamers!
Goed, dan kijk ik nog wel even rond. Dankuwel.

Benieuwd of die kamers aan het begin van het academiejaar allemaal verhuurd zullen zijn. Een gelijkaardig telefoongesprek had ik enkele uren later. Ditmaal had ik de eigenares aan de lijn van enkele studentenwoningen in en rond de Onze-Lieve-Vrouwstraat.

– Ik heb alleen nog een lang smal kamertje op de eerste verdieping.
Daar wil ik altijd wel eens naar komen kijken.
– Ja, in orde. Maar wat gaat u volgend jaar studeren?
Ik overweeg een opleiding Rechten.
– Dan denk ik dat u te weinig plaats zal hebben op dat kamertje…

Heeft een student Rechten meer plaats nodig dan een Geneeskundestudent? Of maakt de één misschien meer lawaai dan de andere? Of welke andere reden kan verantwoordelijk zijn voor deze ongewone correlatie? Ik had het haar moeten vragen, maar was al onderweg naar de Janseniusstraat, alwaar ik een afspraak had met een kotbaas. Ik ga de woning binnen, een oudere man begeleidt me naar de bovenste verdieping. We bekijken twee dakkamertjes. In de tweede kamer zie ik een frigo en microgolfoven staan.

Komen deze twee elektrische apparaten bij de kamer?
– Neen, u mag wel zelf elektrische apparaten op de kamer zetten, maar voor elk toestel moet u maandelijks een kleine toeslag betalen: voor een frigo is dat €11 per maand, voor een microgolfoven €13.
(verontwaardigd) Bovenop de maandelijkse verhuurprijs?
– Ja.

Ik wist genoeg. Vermoedelijk hing in de douche ook nog zo’n toestelletje waarbij de student zijn warm water moet kopen. ‘Milieumaatregel’ noemt een andere kotbaas het; ‘geldklopperij’ lijkt me een beter woord.
In de late namiddag begeef ik me naar mijn laatste afspraak voor die dag. De kotbazin woont zelf in; op de tweede verdieping van haar woning zijn nog twee studentenkamers vrij. Het huis telt één ruime badkamer met bad, douche en een toilet.

– De badkamer gebruik ikzelf ook. De douche is voor jullie, ik gebruik het bad.
In orde.
– Maar voor de kleine behoeften heeft u op de kamer natuurlijk ook altijd de lavabo.
(even sprakeloos) Goed, ik denk dat ik alles wel heb gezien? Ik heb uw telefoonnummer, en laat misschien nog wel iets weten.

Wat was ik blij dat de dag erop zat.

      
Geschreven door Stefaan

9 Reacties

 1. Greet

  En ik.

  Die eerste conversatie heb ik ook gehad, mijn nieuwe kotbaas scheen te denken dat studenten grafische vormgeving massaal veel plaats nodig hebben. Gelukkig heb ik hem van het tegendeel kunnen overtuigen en heb ik het kot.

 2. Pink Lady

  En ik!

  En geneeskundestudenten hebben wel degelijk véél plaats nodig hoor, met dat geraamte enzo 😉

  Het is natuurlijk algemeen bekend dat rechtenstudenten varkens zijn, zodat elke kotbaas hen probeert te weren.
  Ikzelf blijf voor het derde jaar op mijn geweldige zalige studio op de ring (en die ligging is meteen de reden waarom deze betaalbaar is). Maar ook ik heb in het verleden heel wat moeten rondbellen en rondlopen om het ideale kot te vinden… Nog veel goede moed!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *