site stats

Wall-E ****½

Na Ratatouille vorig jaar legde Pixar de lat in het animatiegenre gevoelig hoger. De film blonk uit op grafisch en verhalend vlak en deed het dan ook goed aan de Box Offices. Voor Wall-E mocht Andrew Stanton (Finding Nemo) terug opdraven en hij blies het oude science-fictionfilmgenre met succes nieuw leven in.

Wall-E is het verhaal van de kleine robot Wall-E (Waste Allocation Load Lifter Earth-class). Hij is de laatste overlevende robot van zijn generatie, en werd 700 jaar geleden op aarde achtergelaten door de mens. Deze vluchtte de ruimte in omdat de aarde door vervuiling onbewoonbaar geworden was. Na zeven eeuwen blijft de kleine schattige robot nog altijd trouw aan zijn taak en ruimt de hele dag vuilnis op op aarde. Voor het overige vult hij zijn dagen met het verzamelen van menselijke gebruiksobjecten, het bekijken van de musical Hello Dolly en zijn vriendschap met een kakkerlak. Het eerste deel van de film, waarin we kennis maken met het leven van Wall-E, is volledig ongesproken (op de muziek van Hello Dolly na). Dit stoort op geen enkel vlak, integendeel, het versterkt het geheel juist. Je aandacht wordt volledig naar de lichaamstaal (en bijhorende beepjes) van Wall-E getrokken. Dit deel is tevens het sterkste staaltje animatie dat ik tot nu toe heb mogen aanschouwen. De verlaten aarde ziet er geweldig uit, en de sfeer is enorm beklijvend.

Maar Wall-E’s eentonige leventje wordt al snel verstoord wanneer de robot EVE (Extraterrestrial Vegetation Evaluator) op aarde aankomt (EVE’s uiterlijk is duidelijk een ode aan het strakke witte design van Apple). Wall-E’s interesse en bloeddruk stijgen bij hun eerste ontmoeting, en al snel groeit er een vriendschap tussen beiden. Maar EVE heeft een missie op aarde en die verliest ze niet uit het oog. Wanneer ze een vorm van plantaardig leven ontdekt in Wall-E’s collectie spulletjes komt er een abrupt einde aan hun beginnende romance. EVE wordt teruggehaald door een ruimteschip en Wall-E kan nog maar net op tijd meeliften op de rug van het ruimteschip.

Hier maken we kennis met wat er van de mensheid geworden is na hun vlucht van aarde. Dit blijkt niet meer dan een enorme luie hoop vlees te zijn. Daarnaast doen er ook een hele reeks nieuwe, en minstens even grappige, robots hun intrede. Op het schip blijkt al snel dat bepaalde mensen/robots niet willen dat de mensheid naar aarde terugkeert. Aan Wall-E en EVE, bijgestaan door een dolle bende robots en mensen, om de strijd aan te gaan.

Wall-E is op technologische vlak echt een pareltje geworden. Pixar zet, zoals we van de animatiestudio gewend zijn, een zeer hoge nieuwe standaard op vlak van animatie. Ook auditief worden we verwend. Zo werd de stem van Wall-E ingesproken door Ben Burtt, die we allen beter kennen als R2D2 uit Star Wars. Ook andere grote namen als Sigourney Weaver, John Ratzenberger en Jeff Garlin verleenden hun meewerking. Daarnaast heeft Wall-E ook een sterke onderliggende boodschap. De kritiek op de Westerse consumptiemaatschappij is duidelijk waarneembaar, maar is niet te opdringerig gebracht door de leuke verpakking.

Met Wall-E toont Pixar waarom het als de koning van het animatiegenre beschouwd wordt: een technische en verhalend meesterwerkje! Met voorsprong de beste animatiefilm van het jaar. Als extraatje krijg je ook nog een hilarische kortfilmpje over een tovenaar en zijn konijn voor de film begint. Gaat dat zien!

      
Geschreven door Wouter

2 Reacties

  1. roxanne

    Die viereneenhalve ster is Wall-E zeker waard. Ik vond hem hartverwarmend en grafisch was er niets op aan te merken, ik heb hard moeten lachen en de duratie was exact voldoende om constant te blijven boeien.
    Ik ben de film tweemaal na elkaar gaan zien in de cinema!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *