site stats

Daens, de musical *****

Samen met de rest van bekend Vlaanderen zat het STEW-team zonet in het midden van een overvolle zaal genietend van de première van wat ‘de musical van het jaar’ moet worden. We moeten toegeven: Daens heeft alles mee om die belofte waar te maken.

Bij het betreden van Antwerpen X doet niets vermoeden dat hier vroeger nog hopen post werden gesorteerd. De ruimte werd prachtig ingericht: een indrukwekkende foyer met stijlvolle zetels en natuurlijk de zaal zelf met een podium dat op z’n minst ook indrukwekkend kan genoemd worden. Het lijkt alsof we naar een levende breedbeeldfilm kijken -compleet mét boventiteling. Rechts van het podium zorgen dirigent en muzikanten voor de soundtrack, boven ons zijn de boxen zo opgesteld dat het lijkt alsof we er middenin zitten.

Nog geen vijf minuten hebben we nodig om vast te stellen dat er heel wat werk in deze musical is gestoken. De teksten, de begeleiding en de sterrencast: stuk voor stuk zijn ze meesterlijk op elkaar ingespeeld, vaak ontroerend en hier en daar voorzien van een lichtere noot. Ook de decors zijn verbluffend. Van links en rechts schuift alles met het gemak van een negentiende-eeuws weefgetouw in beeld -van oude fabriekspoorten tot een volledig ingericht café. De achtergrond is een combinatie van projectie en acteurs, zodat het geheel op knappe wijze tot leven komt. Nog knapper wordt het wanneer de twee in interactie gaan: een jongetje werpt een steen waarop de geprojecteerde ruit sneuvelt. Een streling voor het oog.

Het verhaal volgt in grote mate het filmscenario van Daens. Bepaalde zinnen zijn zelfs letterlijk overgenomen en kennen we nog uit onze middelbare-schooltijd (“Ge moogt hem hebben voor een week, dan kunt ge hem kussen zo veel ge wilt” of “Die soep is vergif!”). Andere liedjes, zoals de solo van Chris ‘Ponnet’ van den Durpel, zouden niet meteen in de film passen maar zorgen wel voor afwisseling op het toneel.

De acteurs en actrices hebben elk een rol die hen op het lijf geschreven lijkt en zingen alsof hun leven ervan afhangt. Dat hier maanden van repetities zijn aan voorafgegaan is duidelijk en draagt ertoe bij dat Daens een must-see is voor jong en oud. En Gert Verhulst? Die breekt wellicht zijn hoofd over een Schmitt Deathride. Vanaf dit najaar in Plopsaland De Panne.

Daens, de musical. Voorlopig tot 9 november -al houden de acteurs zich vrij tot eind maart- in het voormalige postcentrum Antwerpen X, over het station Antwerpen-Berchem. Tickets van € 20,50 tot € 78. De voorstelling (inclusief pauze) duurt ongeveer 3u.

UPDATE: Bekijk onze reportage van de première!

      
Geschreven door Ewoud

22 Reacties

 1. Ruben

  Ik ben afgelopen zondag gaan kijken naar een try-out en het was prachtig.
  Ik vond het zo goed dat ik op 11 oktober opnieuw ga.
  Dan wordt de DVD opgenomen dus moet ik ook nog es gaan om de DVD te kopen, want hij komt normaal niet in de winkels maar je kan hem enkel kopen bij de voorstelling zelf.

 2. Tinne

  Hoi hoi ūüôā

  Ik ben zaterdag gaan kijken en hij was prachtig! Ik heb daar de DVD gekocht, maar kreeg enkel het hoesje mee, want de DVD en cd zijn nog niet klaar, dus deze worden opgestuurd.

  Mvg,
  Tinne

 3. Ewoud

  De dvd zal later ook gewoon in de winkels liggen, net zoals dat met alle andere musicals van Studio 100 het geval was. De vraag is alleen wanneer dat zal gebeuren. Als Studio 100 beslist om te wachten tot na de voorstelling, betekent dat nog minstens drie maanden tot de lancering.

 4. Kaboekie

  Geweldig nieuws!!!
  De DVD komt in de normale winkels!
  Allez, in ieder geval in de Free Record Shop! En het gaat niet meer zo lang duren: Volgende week al! 3 december 2008!
  Plak dit adres in het kader en je zal er normaal op moeten uitkomen:
  http://www.freerecordshop.be/is-bin/INTERSHOP.enfinity/WFS/FreeRecordShop-FRS_B2C_BE-Site/nl_BE/-/EUR/ViewFas-Detail?fh_Params=fh_secondid%3D9821804%26fh_location%3D%252f%252ffrs%252fnl_BE%252f_shop%253e%257bbelgie%257d%252fcategories%253c%257bfrs_02%257d%26fh_reftheme%3Ddetail&SubCat=02

 5. ikke

  ik ben donderdag gaan kijken en het was GE-WEL-DIG.
  Ik heb ook de DVD besteld maar hij was nog niet klaar, tussen 1 en 21 december kan ik hem thuis verwachten
  de DVD kost 20 euro
  ik kan ni wachten tot da ik hem heb om nog eens volop na te geniete

 6. Pingback: 14-18: spektakelmusical op steunwieltjes | STEW.be

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *