site stats

Levend lijk

En ik die, de Vitruviusscène van Jacques Sauniere in het begin van The Da Vinci Code indachtig, meende dat het Loftlijk (in bepaalde scènes toch) een minuscuul afgewerkte menselijke pop was, heb me klaarblijkelijk vergist. Erik Van Looy vandaag in de weekendeditie van De Standaard:


Niemand verdient een grotere pluim dan de actrice die het lijk speelt, laten we haar X noemen om de spanning niet te bederven voor de mensen die de film nog niet gezien hebben. Zestien volledige draaidagen moet dat lijk in dat bed liggen, onder het bloed. We hebben wel een body double gevonden, een fotomodel met ongeveer dezelfde lichaamsbouw en haartooi als X, maar dat gaat toch alleen voor de draaidagen waarop het bed en het lijk slechts in de verre achtergrond zichtbaar zijn. Voor de andere twaalf dagen hebben we X nodig. En hoe! Om te beginnen ligt ze daar in haar blootje. Met een laken half over haar gedrapeerd, maar toch goed dat ze niet preuts is, met al die setbezoekers die langs haar passeren en zo. Bovendien mag ze de hele dag niet bewegen. Haar lichaam zit immers onder het namaakbloed, en dat moet heel minutieus worden aangebracht: iedere dag op precies dezelfde manier. Ze kan dus niet opstaan tijdens pauzes, in principe zelfs niet om even een hapje te eten of te gaan plassen. Ze kan tussendoor alleen even haar hand in en uit die handboei halen, wat wel een grappig gezicht is. Bovendien moet ze soms geweldig lang haar adem inhouden, om niet te bewegen tijdens opnames waarin de andere acteurs over haar lichaam gebogen staan te discussiëren. Verder probeert ze veel te slapen op momenten dat ze slechts in de achtergrond ligt, en heeft ze vaak een iPod op onder haar weelderige haren. Chapeau voor zoveel ondankbare zelfopoffering. Ik ben al blij dat X in de rest van de film — in flashbacks — uitgebreid kan laten zien dat ze een goede actrice ze is. Want als ze aan vrienden moet vertellen wat ze de hele maand maart heeft gedaan.

      
Geschreven door Stefaan

1 Reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *