site stats

Frost/Nixon ****

Frank Langella in Frost/Nixon

Andrew Johnson, Rixard Nixon en Bill Clinton zijn de enige drie VS-presidenten tegen wie ooit een impeachment-procedure werd ingesteld. Een hoogst uitzonderlijk proces is dat, dat kan leiden tot de gedwongen afzetting van de president, wanneer deze zich schuldig heeft gemaakt aan high crimes and misdemeanors.

Wanneer bekend raakt dat Rixard Nixon tijdens de verkiezingscampagne in 1972 een rol zou hebben gespeeld bij de inbraak in het hoofdkwartier van zijn Democratische tegenkandidaat, het Watergate Hotel in Washington, stelt de Senaat een impeachment in tegen de president. Om de vernedering van een gedwongen afzetting te vermijden, laat Nixon de eer aan zichzelf, en treedt af op 9 augustus 1974. Wanneer Gerald Ford de ex-president een jaar later amnestie verleent voor alle strafbare feiten die Nixon tijdens zijn presidentschap had of zou hebben begaan, lijkt het hele Watergateschandaal in een doofpotoperatie te eindigen. Het Amerikaanse volk zit op zijn honger en eist een verklaring van hun voormalige president. Zij krijgen hun excuus in 1976, in het intussen befaamd geworden interview tussen Rixard Nixon en David Frost.

Michael Sheen in Frost/Nixon

Met Frost/Nixon levert Ron Howard opnieuw een topper van een film af. Het interview tussen de ambitieuze Britse TV-presentator David Frost en Rixard Nixon is als een bokswedstrijd, waarbij iedereen zijn geld heeft ingezet op een glansrijke overwinning van deze laatste. Only one of us can win, aldus Frost in een nachtelijk telefoongesprek tot zijn tegenstander, maar geen hond die gelooft dat Nixon onderuit zal gaan. Geen Amerikaans televisienetwerk, en slechts een handjevol sponsors kan dan ook bereid gevonden worden hun medewerking te verlenen aan wat een acht uur durende promotiespot lijkt te worden van de voormalige president. En dat vermoeden wordt alleen maar bevestigd naarmate het interview vordert: Nixon slaagt erin vooral het positieve van zijn presidentschap te benadrukken in ware homilie-preken, waar David Frost geen speld kan tussen krijgen. Maar dan, wanneer Frost volledig murw lijkt geslagen, haalt deze plots, in de laatste sessie over het Watergateschandaal, ongenadig hard uit naar zijn tegenkandidaat. Die verbale knock-out van Nixon in het laatste kwartier van de film, waarin de ex-president tegen alle verwachtingen in schuld bekent en zijn excuses aanbiedt aan het Amerikaanse volk: één schitterend moment.

Frank Langella lijkt als twee druppels water op Rixard Nixon, en heeft met zijn fan-tas-ti-sche vertolking van de 37ste president van de Verenigde Staten een verdiende Oscarnominatie op zak. Ook David Frost, door Michael Sheen (die u misschien nog kent van zijn rol als Tony Blair in The Queen uit 2006) moet niet onderdoen voor zijn opponent. Maar het is vooral het samenspel tussen beide acteurs, het psychologisch schaakspel tussen twee, elkaar manipulerende tegenstanders, die de kijker zijn duimen en vingers doet aflikken. De eigenlijke confrontatie (het interview) vindt plaats in het tweede deel van de film; het eerste uur toont de vele maanden voorbereiding die beide kampen (ook Nixon en zijn team laten niets aan het toeval over) in het interview steken. Het maakt van die eerste helft zeker geen zwakker stuk van de film, en dit omdat het doorspekt zit met tal van obstakels die het kamp Frost dient te overwinnen om het interview te laten doorgaan. Tot slot ook heel erg genoten van de schitterende soundtrack van Hans Zimmer, die zich hier mijns inziens erg heeft laten inspireren door de muziek die John Powell destijds schreef voor de Bournetrilogie.

      
Geschreven door Stefaan

2 Reacties

  1. Pingback: Deze week op de Vlaamse blogs | eScene

  2. Jelle Gordyn

    Ook erg genoten van deze toch wel uitzonderlijk supsensvolle praatfilm. Allemaal wel in prototypes gejaagd, maar zeer aangename kijkervaring. Ik ben er zelfs niet uit wie er het best acteerde, want zowal Sheen als Langella zijn zeer goed in hun rol. Helaas ook wel zo’n filmpje dat daarna verdwijnt in de massa en helaas wat zal vergeten geraken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *