site stats

Valkyrie ***½

Tom Cruise als Claus von Stauffenberg in Valkyrie

Wat als het gelukt zou zijn? Dat was de vraag waarmee ik in mijn hoofd bleef zitten na het zien van Valkyrie, de nieuwste film van Bryan Singer, met een voortreffelijke Tom Cruise in de rol van de Duitse kolonel Claus von Stauffenberg. De film brengt het verhaal van de meest befaamde moordpoging op Adolf Hitler. De aanslag van 20 juli 1944 mislukte echter, waarop Stauffenberg werd gearresteerd en samen met zijn collega-samenzweerders standrechtelijk doodgeschoten.

Het is heel erg moeilijk in te schatten wat de impact zou zijn geweest van een succesvolle operatie Walküre op de geschiedenis, zeker in een zo tumultueuze periode als WOII, maar ik vraag me af of een geslaagde aanslag echt zoveel zou veranderd hebben aan het verdere verloop -afloop- van de oorlog, als de naaste familieleden van von Stauffenberg, en filmmakers ons graag doen geloven. Eind juli 1944 waren de slaagkansen voor nazi-Duitsland al een heel tijdje gekeerd, waardoor de Endsieg al lang een utopie was geworden. De geallieerden wouden het Derde Rijk dan ook kost wat kost verpulveren en ik betwijfel het succes van een vrede waarbij de geallieerden zouden instemmen met deze coupplegers als nieuwe machthebbers voor Duitsland. Als Hitler bij de aanslag toch zou zijn omgekomen, stonden topfiguren als Himmler, Göring of Goebbels bovendien klaar om Hitler zijn plaats in te nemen. Daarnaast waren er voldoende generaals over die de wil van de Führer tot het bittere einde zouden verderzetten. Een geslaagde staatsgreep in het Duitsland van 1944 had dus evengoed een burgeroorlog kunnen doen ontketenen, waardoor de Tweede Wereldoorlog misschien wel wat vroeger zou zijn geëindigd, maar waarschijnlijk wel met dezelfde desastreuze gevolgen. Hoe dan ook, operatie Walküre onder leiding van kolonel von Stauffenberg was een nobele daad, net als die veertien andere moordpogingen op de dictator.

Laat er geen misverstand over bestaan: Valkyrie is een sterke film geworden waar kosten noch moeite werden gespaard om het allemaal uitermate realistisch te laten ogen. Dat de productieploeg daarbij uiteindelijk toch gebruik heeft mogen maken van enkele authentieke locaties als de binnenplaats van de Bendlerblock in Berlijn, de Wolfsschanze in het noorden van Polen, draagt daar alleen maar toe bij. Maar wat me blijft storen in deze historische thrillers is de taal. Deze film had in het Duits moeten zijn, met Tom Cruise dan maar als producer. Bryan Singer is zich bewust van de historische fout die hij hier noodgedwongen moet maken om de Amerikaanse markt mee te krijgen, en om die reden laat hij zijn film beginnen met een Duitssprekende Cruise die dan na enkele minuten zachtjes overschakelt naar het Engels. Maar toch, ik ben ervan overtuigd dat de Duitse versie nog zoveel stukken beter moet zijn. En omdat iedereen weet hoe de grote monsters van de twintigste eeuw er uitzien, is ook de rol van Hitler cruciaal om het geheel wat geloofwaardigheid te geven. David Bember (Cicero uit de TV-serie Rome) is geen Hilter look-a-like, en stelt teleur in vergelijking met Bruno Ganz uit Der Untergang.

Maar ik heb van de film genoten, die twee uur lang lekker voorbij raast, en geen overbodige praatstukken bevat. Een degelijke prent, die bij momenten prachtige beeldcomposities bevat en kan rekenen op enkele topacteurs (bemerk Eddie -travestiet- Izzard in de rol van Erich Fellgiebel, Carice van Houten als de lieftallige echtgenote van von Stauffenberg, Bill Nighy, Tom Wilkinson…). Bekijk hieronder alvast de eerste zes minuten uit Valkyrie.

      
Geschreven door Stefaan

2 Reacties

  1. Ortwin

    Ik heb hem ook gezien, het is inderdaad een verdienstelijke oorlogsthriller. Volledig akkoord met jouw mening over de taal en de vertolking van Hitler en Goebbels. De spanning en het mooie beeldmateriaal maken echter nog veel goed.

  2. Gert

    Een paar weken terug heb ik de film ook gezien maar ik was er totaal niet van onder de indruk. Ik heb me echt ontzettend geërgerd aan het verhollywoodiaanste inblikken van de film en de engelse taal.

    De sfeer en de kwaliteit waarin de film gemaakt is, past totaal niet bij de gruwel van het echte verhaal. Ik had een beetje het gevoel alsof ik naar een blockbuster zat te kijken waar de actie en kleuren van het scherm spatten.

    Geef mij maar de grauwe ondertoon van Der Untergang voor zulk een verhaal. Ik hoop alvast op een degelijke Duitse verfilming van de film.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *