site stats

12 Angry Men ****½

12 Angry Men

Omwille van het schamele aanbod in de bioscoop dezer dagen richten we onze blik opnieuw even op een parel uit het verleden. Voor één keer dus geen bespreking van een recente film, maar wel van de classic 12 Angry Men uit 1957, met Henry Fonda in de hoofdrol. Een absolute must-see!

De twaalf boze mannen zijn juryleden die moeten oordelen over het lot van een jonge man (the boy) die ervan beticht wordt zijn vader te hebben vermoord. Niemand twijfelt over de uitkomst van het vonnis: de jongen had een motief, en allesbehalve een waterdicht alibi, de twee getuigen (the old men en the lady across the street) hebben de moordenaar gezien, en ook het zakmes waarmee de vader werd doodgestoken, kan gelinkt worden aan de jonge man. Toch neemt de beraadslaging uiteindelijk een hele poos in beslag, en is de uitkomst allerminst wat men verwacht had. De jury spreekt the boy, tegen alle verwachtingen in, vrij.

Opmerkelijk is de uitkomst bovenal omdat alle juryleden bij aanvang van de beraadslaging de jonge man zonder meer schuldig achtten. Allemaal, op één jurylid na: nummer acht (rol van Henry Fonda). Eén voor één, telling na telling, slaagt deze er echter in zijn collega-juryleden te overtuigen van hun ongelijk. Dit lijkt, zeker bij aanvang van de film, een aartsmoeilijke, zo niet onmogelijke klus te zijn, waar jurylid acht niettemin wonderwel in slaagt. Niets is sterker dan het woord. Het woord verklaart, ontroert en overtuigt. De kracht van het woord, daar draait het om in 12 Angry Men. Volgens jurylid acht is er sprake van een reasonable doubt en het is schitterend om zien hoe hij erin slaagt zelfs de meest onverzettelijken van zijn collega-juryleden aan het wankelen te brengen om hen zo, stuk voor stuk, los te weken van de groep die de jonge man wel schuldig acht.

Henry Fonda als jurylid acht in 12 Angry Men

Ik had bij aanvang van deze blogpost misschien moeten waarschuwen voor spoilers, want u weet bij deze hoe de film afloopt. Het is niet zozeer de ontknoping die moet verzwegen worden, maar vooral de technieken waarmede en de manier waarop jurylid acht erin slaagt zijn collega-jurors te overhalen. Het zijn die sterke en scherpe dialogen die van 12 Angry Men een absolute must-see maken. Men moet in deze oude prent dan ook geen enkele opsmuk verwachten (hoewel dat toentertijd zeker al mogelijk was). Zo speelt nagenoeg de hele film zich af in eenzelfde grauwe ruimte: een achterkamertje in het justitiepaleis. De film behoeft geen ondersteunende score en ook de simpele montage volstaat. En om de kijker zo weinig mogelijk af te leiden, blijven ook de namen van de verschillende personages achterwege. Men heeft het afwisselend over the boy, the old men, the lady across the street, jurors one, two, three, four, five, six, seven, eight, nine, ten, eleven en twelve. Twaalf angry men zijn het, maar evenzo twaalf fantastische acteurs. Elk jurylid is opvallend uniek, elk jurylid zet een prachtrol neer.

Eindigen doen we met deze kleine tip: voor zij die geen zin hebben 12 Angry Men te huren of kopen: uitzonderlijk vindt men de volledige film op het internet. Veel kijkplezier!

      
Geschreven door Stefaan

1 Reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *