site stats

REVIEW: UP ****

Up: de review

Het wordt stilaan fascinerend om zien hoe het in Emeryville gelegen Pixar Animation Studios erin slaagt om jaar na jaar – het bedrijf bracht in 1995 met Toy Story zijn eerste animatiefilm uit – prachtige films af te leveren. Die succesvolle films hebben Pixar inmiddels al 22 Academy Awards opgeleverd en het zal niemand verbazen als ze met hun nieuwste productie Up in februari 2010 opnieuw een verguld beeldje in de wacht slepen voor beste animatiefilm. Men vraagt zich af wanneer Pixar de bal eens misslaat, maar voorlopig kunnen we alleen vaststellen dat hun nieuwste prent wederom een schot in de roos is.

Up brengt het verhaal van Carl Fredericksen na de dood van zijn vrouw Ellie. Beiden waren gefascineerd door de beroemde ontdekkingsreiziger Charles Muntz en vatten het plan op om ooit zelf in het voetspoor van hun held te treden, richting de Paradise Falls in Venezuela. Hun hele leven lang zetten ze geld opzij, en wanneer Carl na vele tegenslagen uiteindelijk twee vliegtuigtickets aankoopt, slaagt het noodlot toe: Ellie sterft. De oude Carl raakt verbitterd, maar besluit uiteindelijk toch om naar het zuiden van Amerika te trekken. Hoe hij dat doet, heeft u waarschijnlijk zelf al in de trailer gezien: de duizenden en duizenden ballonnen die Carl aan zijn huis vastbindt, rukken de woning los uit de grond en voeren ze mee naar Zuid-Amerika. De rest van het verhaal lijkt een woordloze bedoening te worden, tot blijkt dat de jonge scout Russell als verstekeling aan boord van het vliegende huis zit. Deze laatste hoopt om binnenkort een zoveelste badge opgespeld te krijgen na het volbrengen van een laatste opdracht: oudjes helpen. Wat volgt, is een spannende, ontroerende en grappige tocht in de buurt van de Paradise Falls in Zuid-Amerika, waarover ik het stilzwijgen zal bewaren.

Up, de nieuwe film van Pixar en Disney

Op technisch vlak is deze film van een uitmuntende kwaliteit. Ik denk met genoegen terug aan het prachtige kleurenpalet van de Zuid-Amerikaanse jungle (die als het ware culmineert in de kleurrijke paradijsvogel Kevin) en het knorrige, vierkante gezichtje van de oude Carl met zijn minuscuul afgewerkte witte haardos. Om hiervan optimaal (lees: digitaal én in 3D) te kunnen genieten, ben ik bereid wat extra te betalen, maar in dit geval bleek dat toch maar een overbodige luxe te zijn. Het waren vooral de Disney en Pixarlogo’s in het begin van de film waar dat brilletje echt een meerwaarde bood, want voor het overige heb ik bitterweinig 3D-experience mogen ervaren in deze film. Wat me voorts opviel: dit keer blijkbaar geen kort animatiefilmpje die de eigenlijke hoofdfilm voorafgaat (maar blijkbaar was er wel eentje voorzien)? Ook de vertaling van de zichtbaar Engelstalige teksten in de film naar het Nederlands is een leuke extra en doet ons geloven dat de film zich bij ons, in eigen land afspeelt, maar wees dan alstublieft wel even consequent: hier en daar een stukje tekst vertalen, om de rest ongewijzigd in het Engels te laten staan, is idioot en getuigt van half werk.

Het zijn echter de enige minpuntjes dat ik kan bedenken, want voor het overige past deze film perfect in het rijtje van Pixar’s vorige kwaliteitsfilms. Het verhaal is grappig en ontroerend, hét perfecte evenwicht dat de makers van Pixar hier wederom gevonden hebben. Wij kijken alvast reikhalzend uit naar Toy Story 3.

      
Geschreven door Stefaan

3 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *