site stats
Goedkoper reizen met de NMBS

Goedkoper reizen met de NMBS

Reizen met de NMBS mag dan misschien niet overdreven duur zijn in vergelijking met de spoorwegen in andere landen, op vlak van stiptheid en efficiëntie kunnen onze ijzeren wegen nog heel wat beter. Omdat elke eurocent een verschil maakt, presenteren wij jullie twee tips om goedkoper te reizen met de trein. Wie sporadisch een ritje maakt van Leuven naar Brussel-Noord bijvoorbeeld, betaalt standaard €4,80.

NMBS logo - extra korting bij de NMBS

1. Voor wie niet reist met de stoptrein: de truc met het kleine buurtstation
De NMBS bepaalt je tarief aan de hand van de vogelvluchtafstand tussen beide stations. Een gemeente als Herent ligt bijvoorbeeld enkele kilometers dichter bij Brussel dan de stad Leuven. Maar om van Herent het snelst naar Brussel te reizen, moet je sowieso overstappen in Leuven. Koop dus nooit van je leven een ticket Leuven-Brussel, maar kies voor een via-Leuven alternatief zoals Herent-Brussel. Je kan dan net zo goed vanuit Leuven vertrekken, maar het kost je in dit geval slechts €4,30. Op dezelfde manier kan je €0,70 besparen op je rit naar Mechelen door een kaartje naar Muizen te kopen.

2. Voor wie reist met de stoptrein: de truc met de dubbele keycard
Met de keycard van de NMBS reis je over korte afstanden voor het vaste bedrag van €1,70 per rit (17 voor een kaart van 10 ritten). Het is nu de kunst om je rit zo lang mogelijk te maken door de twee uiterste stations van het geldigheidsgebied te vinden. Het traject van Leuven naar Brussel-Noord kan zo opgesplitst worden in twee ritten: Leuven-Nossegem en Nossegem-Brussel-Noord. Opgelet: het is niet toegestaan voor één trip twee ritjes in aangrenzende gebieden aan te brengen, dus je hebt twee kaarten nodig die elk 6 maanden geldig zijn. Doe je deze rit tienmaal in een halfjaar of eenmaal met een hoop vrienden, betaal je slechts €3,40 per rit.

      
Geschreven door Ewoud

7 Reacties

 1. Sara

  De truc met de Go Pass: Mijn vriend woont in Lille, voor een ticket heen en terug Gent-Lille vraagt de nmbs tussen de 25 en 30 euro (hangt ervan af of je jonger dan 26 bent en of je verminderingskaarten hebt).
  Ik koop altijd een ticket Moeskroen-Lille = €4,70 en met mijn Go Pass doe ik het traject Gent-Moeskroen. Zo geraak ik voor iets minder dan €20 heen en terug.

 2. Pieter

  Ik denk dat een Go Pass enkel geldig is voor trajecten tussen Belgische en/of grensstations en volgens mij is Lille geen grensstation meer. Mijn excuses moest ik dit verkeerd hebben 🙂

 3. Sara

  Inderdaad Pieter. Een Go Pass is geldig voor elk station in België met uitzondering van grensstations. Dus Tourcoing is al een grensstation dus moet ik tot Moeskroen met de Go Pass.
  Het gaat over Lille Frankrijk 😉

 4. kristien

  Dat ticket Moeskroen Lille kan je waarschijnlijk enkel in Moeskroen (=Tourcoing ?) kopen, neem ik aan. Dit vereist dus van je dat je in Moeskroen uitstapt en daar n ticket naar Lille koopt of zie ik dat verkeerd ? Denk niet dat je in Gent n ticket Moeskroen Lille kan bestellen…Stoppen al de treinen van Gent in Moeskroen ?

 5. Pingback: Goedkoper reizen met de NMBS, deel 2: het groepstarief | STEW.be

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *