site stats
Goedkoper reizen met de NMBS, deel 2: het groepstarief

Goedkoper reizen met de NMBS, deel 2: het groepstarief

Na een populaire post met twee tips om creatief om te springen met NMBS-tarieven, brengen we jullie graag op de hoogte van een extra manier om het gebruik van de trein goedkoop te houden. Reizen in groep is een veel te weinig gebruikte formule voor wie een groepstrip in het verschiet heeft.

NMBS logo - kortingstarief op de trein

3. Voor wie samen met vrienden reist of snel vrienden maakt in het station: de truc met het groepstarief
De NMBS biedt kortingen aan voor groepen vanaf 15 personen. Zoveel vrienden heb je niet? Dat is niet erg. Het betreft hier namelijk een irrationeel riante groepskorting die maar liefst 70% bedraagt -met een maximumprijs per rit van 4,90 EUR. Dus zelfs al krijg je geen 15 mensen bij elkaar, geef dan je vermoeide handtas of laptopzak eens een plaatsje op de zetel in plaats van op het gammele bagagerek. Of deel je extra tickets uit aan daklozen of vreemden in je wagon.

Elk treinticket dat je koopt bevat een vaste toeslag van 0,8141 EUR. Op die toeslag geldt de korting niet. Van de rest van het bedrag mag je 70% aftrekken. Een trip van Leuven naar Antwerpen bijvoorbeeld, zou voor 15 personen het volgende kosten:

(6,70 per persoon – 0,8141 vast) * 15 * 0,3 + 0,8141 * 15 = 38,69805 EUR

Kijk even met ons mee naar de grafiek hieronder:

NMBS tarieven: korting

Voor een uitstapje Leuven-Antwerpen is het vanaf 6 personen goedkoper om voor 15 personen te boeken. Het enige wat je in je achterhoofd moet houden, is dat je aanvraag voor de groepsreis ten laatste 7 werkdagen vóór de reisdatum moet ingestuurd zijn. Daar staat dan weer tegenover dat je plaatsen gereserveerd en dus gegarandeerd zijn, wat in dit specifieke geval van “zes versus vijftien” je zitbank omtovert tot ligzetel.

Uiteraard moet je elk geval apart bestuderen. Is de normale trajectprijs hoger dan 14,43 EUR, dan zit je aan het maximumbedrag en betaal je altijd 73,5 EUR voor 15 personen. In dat geval ben je voor minder dan tien personen beter af met een RailPass van 74 EUR. Het kan echter nooit kwaad driemaal te controleren of je wel het beste tarief hebt gekozen. Want iedereen weet: als ze al werken, geven loketbediendes/ticketingtools/automaten exact wat we vragen, maar niet per se wat het goedkoopst is.

      
Geschreven door Ewoud

2 Reacties

 1. Luc Goethals

  Op vrijdag 30/08/2013 plannen wij met een groep van +-
  17 personen een retourtje Mechelen-Antwerpen.
  Kan u mij de beste prijs laten geworden?

  Met vriendelijke groet,

  Luc Goethals

 2. Figaro

  In Juni plannen we een groepstreinreis op een weekdag naar Pairi Daiza.
  Graag hadden we de prijs geweten voor 20 personen enkel treinreis h&t
  Er gaan 2 personen mee met een electrische scooter.

  vriendelijke groeten,

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *