site stats
Source Code **

Source Code **

Vera Farmiga en Jeffrey Wright in Source Code

Sciencefiction is een aartsmoeilijk genre. Ik kan slechts een handvol films opsommen die wisten te overtuigen. De overgrote meerderheid faalt en kan met enige zin voor eufemisme gekwalificeerd worden als een ‘verdienstelijke poging’, wat ongeveer hierop neerkomt: het verhaal hangt met haken en ogen aan elkaar, en om het geheel toch een schijn van geloofwaardigheid mee te geven, worden de meest absurde verklaringen uitgedacht.

Ook Source Code, met nochtans de niet zo slechte Jake Gyllenhaal in de hoofdrol, past in dat lange rijtje krakkemikkige futuristische films. Laat ik voor een goed begrip een poging ondernemen u uit te leggen waar het verhaal om draait. Wanneer een persoon sterft, blijven de laatste acht minuten uit diens leven opgeslagen in de hersenen. Via een combinatie van ingewikkelde machines en dure software kunnen deze laatste levensminuten herbeleefd worden. Deze ontdekking wordt door een top secret-afdeling van het Amerikaanse leger gebruikt om een nieuwe terroristische aanslag te verijdelen. Daartoe kruipt militair Colter Stevens (die zelf om één of andere reden ook perse dood moet zijn) in het hoofd van één van de mannelijke slachtoffers van een aanslag op een trein naar Chicago, gepleegd door dezelfde dader enkele dagen voordien.

Jake Gyllenhaal in Source Code

Op zich is dat misschien nog niet zo’n slecht ideetje om een film aan vast te hangen, maar zoals zo vaak laat de uitwerking te wensen over. De film is niet meer dan een saaie aaneenschakeling van een stuk of tien dezelfde terugflitsacties, die allemaal wat op zichzelf staan. Nu eens worden er inzittenden afgerammeld omdat ze naar het oordeel van Stevens verdacht lijken, dan weer zet hij de achtervolging in op de enige islamiet die de trein rijk is. Al die terugflitsacties leveren de regisseur van dienst, ene onbekende Duncan Jones, één groot voordeel op: minstens tien minuten aan beeldmateriaal kon tot zijn geluk, en ons ongeluk, gewoon herbruikt worden.

Na tien dergelijke terugflitsacties is de dader uiteindelijk geïdentificeerd en de bom op de trein gelokaliseerd. Pienter als hij is, stelt Stevens voor nog een allerlaatste keer terug te keren naar de rijdende trein om de bomaanslag te verijdelen en alle inzittenden van een vreselijke dood te redden. Dat hij eigenlijk slechts de laatste acht levensminuten van een dode persoon gewoon herbeleeft, en er dan ook onmogelijk sprake kan zijn van het redden van levens, vergeet u best even. Het absolute dieptepunt van de hele film was dan ook het moment waarop de coördinator van het hele Source Code-programma (rol van Vera Farmiga) een sms ontvangt van Stevens met de boodschap: ‘Als u dit leest, stop dan onmiddellijk met het programma, want u heeft buiten uw eigen weten een geheel nieuwe wereld geschapen…’ Jawade!

Hieronder vindt u tot slot nog één van de trailers van de film (als u toch nog zou twijfelen).

      
Geschreven door Stefaan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *