site stats
Super 8 **

Super 8 **

Hoewel slecht weer vaak een aanleiding vormt om nog eens languit weg te zakken in een malse Kinepoliszetel, was het vorige week lang zoeken naar een geschikte film. Toen we het filmaanbod bekeken, was het Harry buiten beschouwing gelaten (schaam op mij, ik moet part I nog bekijken) kiezen tussen de pest en de cholera -tenzij je van blauwe wezens houdt of als ramptoerist de eerste Pixarflater uit de geschiedenis wilt aanschouwen. Barney, John, lama sabachtani?

Het werd Super 8 van J. J. Abrams, de man wiens bekendste werk de naam kreeg van het gevoel dat hem lijkt te overvallen temidden elk van zijn scenario’s. Lost, verloren, perdu, maar vooral denkend: ‘hoe brei ik hier een einde aan?’. De film begint nochtans goed, in 1979, wanneer een groepje prille tieners besluit een zombieprent te maken voor een filmfestival in de buurt. Joe, vertolkt door een onbekende Joel Courtney, is één van hen en krijgt al snel een oogje op Alice (Elle Fanning), die na lang aandringen akkoord gaat om de rol van tegenspeelster op zich te nemen.

Tijdens de opname van een nachtelijke scène in een verlaten station is de jonge filmploeg getuige van een bizar maar enorm spectaculair treinongeval. De camera valt, blijft draaien en bezorgt hen enkele dagen later de schrik van hun leven. Het spoorwegongeluk zet de buurt op stelten en plots gebeuren er de vreemdste dingen. Honden en magnetrons verdwijnen, afvalcontainers vliegen de lucht in en speciale ordediensten nemen de leiding over. De vader van Joe is sheriff en gaat als een bezeten man op zoek naar de waarheid.

Super 8 zal liefhebbers van spektakelfilms en buitenaardse mysteries zeker weten te bekoren en doet denken aan Lost, Cloverfield, War of the Worlds en E.T. -die fiets léék echt op te stijgen. Spielberg is trouwens een van de drie producers van de film, al denken we dat hij vooral betaald werd voor de rechten op zijn naam, die bovenaan de affiche meer plaats inneemt dan die van Abrams zelf. Wij zijn van mening dat een geraffineerder scenario de kwaliteit van de jonge acteurs, de regie en de muziek net iets meer in de verf had kunnen zetten. Geen Super 8 dus; wat ons betreft een Matige 6.

      
Geschreven door Ewoud

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *