site stats
De Standaard op de iPad ****

De Standaard op de iPad ****

Een week geleden lanceerde De Standaard haar (vernieuwde) applicatie voor de iPad. Trotse eigenaar van zo’n toestel haalde ik het programmaatje (deze keer) wel binnen via iTunes. Ik stop het niet onder stoelen of banken: de hoofdreden dat ik de oude versie nooit heb geinstalleerd, was de kostprijs. Vier euro werd gevraagd voor een programmaatje dat, aldus de commentaren, alleen een kopie bleek te zijn van de papieren versie, helemaal geen gebruik leek te maken van de mogelijkheden van een tablet en bovendien behoorlijk wat mankementen vertoonde. Tabula rasa zo lijkt het wel: de nieuwe applicatie is een verademing en volledig gratis dit keer.

Vooreerst is het leuk dat abonnees gewoon maar hoeven in te loggen en een (tweede) versie van hun krant op de iPad elektronisch kunnen lezen. Dat heeft als voordeel dat ik de krant voortaan thuis kan laten en de andere gezinsleden zich niet steeds de vraag hoeven te stellen: waar is Stefaan? (want daar zal de krant wel zijn). Het betekent bovendien dat ik de krant ook gewoon in het buitenland kan blijven doorlezen, mits een dagelijkse toegang van een dertigtal seconden tot internet om de krant te downloaden.

Eenvoud siert hier. De applicatie is goed omdat het geen uitleg behoeft. Alles wijst zichzelf uit. Weinig knoppen. Geen lastige menu’s. Alleen het noodzakelijke. Zo hoort het en in dat verband kan men zich afvragen of ook de keuzemogelijkheid op het hoofdscherm de krant in zijn papieren dan wel in zijn iPad-versie te lezen, niet overbodig is? Wie heeft er immers zin voortdurend in en uit te zoomen, heen en weer te hollen op de veel te grote bladzijden van de papieren krant als een op maat van de iPad gemaakte versie beschikbaar is? Jammer evenwel dat alleen de eigenlijke krant zo’n tabletversie kent: de bijlagen (en in het weekend zijn er dat wat) zijn blijkbaar alleen in hun oorspronkelijke versie raadpleegbaar.

Zoals indirect al even gezegd: u haalt de krant één keer in zijn geheel binnen en hebt voor de rest geen internettoegang meer nodig wanneer u uw leeswerk wenst voort te zetten. Dat leeswerk is bovendien erg aangenaam doordat u niet in kolommen naar beneden leest (en dus voortdurend op en neer zou moeten scrollen), maar gewoon pagina’s afwerkt. Er mogen evenwel gerust nog wat meer hyperlinks worden toegevoegd (naar Google Maps voor plaatsnamen bijvoorbeeld, naar organistaties en documenten) en ook de belofte extra aandacht te besteden aan fotografie moet nog worden ingelost. En waarom geen TV-gids in de tabletversie?

Naast de gebruikelijke schoonheidsfoutjes (zichtbare programmeertaal, hier en daar nog wat onscherpe foto’s), is deze applicatie een schot in de roos. Kan het nog beter? Niet veel, maar toch één suggestie. Dat een papieren krant voor iedereen gelijk moet zijn, is begrijpbaar, maar een elektronische versie mag misschien wat gepersonaliseerder? Welke berichten interesseren de lezer, welke niet? Een meer gepersonaliseerde krant moet haalbaar zijn door te analyseren wat wel, wat niet, wat veel, wat weinig wordt aangeklikt. Ieder Zijn Standaard met alleen die berichten die de abonnee wil lezen? Ieder zijn Standaard kan misschien ook wat goedkoper wanneer blijkt dat de abonnee bijvoorbeeld absoluut geen interesse heeft in sport, mode en (na 450 dagen) binnnenlandse politiek?

      
Geschreven door Stefaan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *