site stats
De avonturen van Kuifje: het geheim van De Eenhoorn *****

De avonturen van Kuifje: het geheim van De Eenhoorn *****

De avonturen van Kuifje: het geheim van De Eenhoorn behoort tot dat handvol films die van beginintro tot eindgeneriek beklijven. Een handvol uitzonderingen zijn het, want een film die goed in elkaar zit, en waar niets op aan te merken valt, is hoogst uitzonderlijk. Een waar meesterwerk was het dat zich voor dat 3D-brilletje afspeelde.

Het verhaal begint op en top Belgisch, op de Marollenmarkt van Brussel, alwaar Kuifje – in Jommekes outfit zowaar – na wat gehuppel oog in oog komt te staan met de maquette van de 17e eeuwse driemaster De Eenhoorn. Een begeerde maquette zo blijkt al snel, want wanneer Kuifje de miniatuur voor een appel en ei koopt, wordt hem meteen het dubbele aangeboden door een man die ondanks de performance capture-techniek verdacht veel op Daniel – Bond – Craig lijkt. Vanaf dat ogenblik begint voor Kuifje een hels avontuur zoals we dat alleen maar kennen van Indiana Jones. Een ware rollercoaster trekt zich op gang, met enkele fameuze loopings. Waar zat u ergens op uw stoel tijdens de achtervolging in die Oosterse stad of tijdens de dolle dubbeldekker-vlucht doorheen het onweer?

En wat kan er meer begeesteren dan de zoektocht naar een schat? Aan de hand van drie stukjes perkament, verborgen in de mast van De Eenhoorn, ontrafelt Kuifje uiteindelijk het fameuze geheim van het schip. Met de dronken hulp van Kapitein Haddock, en de verstrooide steun van tweelinginspecteurs Jansen en Janssen, worden vijanden verslagen en moeilijkheden overwonnen. Bemerk trouwens dat de film doorspekt zit met knipoogjes naar andere stripalbum van Kuifje (de krab met gulden scharen als fontein in het paleis van de sultan), en naar schepper Hergé himself (als portretschilder op de Marollenmarkt die de filmfiguur zijn bekende stripportret overhandigt).

Om uw vermoeden van vooringenomenheid te ontkrachten, som ik tot slot nog enkele minpuntjes op. Pietluttigheden evenwel. Het is me vooreerst niet geheel duidelijk waarom het filmverhaal perse een vervlechting moest worden van drie bestaande albums, te weten: De krab met de gulden scharen, Het geheim van de Eenhoorn en De schat van Scharlaken Rackham. De verhalen van Hergé zijn sterk genoeg om afzonderlijk verteld te worden, me dunkt. Ik voeg daar meteen aan toe dat het een prachtige vervlechting is geworden met enkel de beste stukken uit de drie albums.
Grootmeesters Spielberg en Jackson kunnen ook niet alles overtreffen: dit is een betere intro, en ook deze muziek van de geweldige jeugdserie uit 1992 blijft onvervangbaar. Jammer trouwens dat Jelle Cleymans, en niet Michael Pas de stem van Kuifje voor zijn rekening nam in de Nederlandse versie. Bekijk hieronder de trailer van de film.

      
Geschreven door Stefaan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *