site stats
Clan versus Quiz Me Quick

Clan versus Quiz Me Quick

Met kop en schouder steken ze uit boven de rest van het televisieaanbod dezer dagen. Ik heb het – of liever: wil het even hebben – over de twee briljante televisieseries Quiz Me Quick op Eén, en Clan op de commerciële zender VTM. Beide series maken duidelijk dat een Grote Sprong Voorwaarts niet meer mogelijk is: we hebben ook in Vlaanderen topseries van eigen bodem waar nauwelijks iets op aan te merken valt. Zo goed zelfs dat ik bij mezelf wel een Grote Ommekeer ontwaar: van Amerikaanse naar Vlaamse Tv-series.

Voor diegene die (één van beide) series ontgaan zouden zijn, vooreerst een korte synopsis. Quiz Me Quick heeft een volks en oervlaams verhaal: samengebracht door het lot banen vijf sympathieke quizzers – van zeer uiteenlopende pluimage – zich een weg naar de Superprestige, het walhalla in quizland. Dat het groepje van vijf – Tafel 7 – de Superprestige bereikt, daar twijfelt niemand aan. Boeiend vooral is de weg naar deze Quiz der Quizzen. Elke aflevering werpt zijn obstakels op – binnen en buiten het team – die de tocht naar de eindzege vertragen en bemoeilijken.

Ook in Clan is het bovenal de weg naar het resultaat dat boeit. Vier schoonzussen beramen het plan hun onuitstaanbare schoonbroer Jean-Claude “De Kloot” Delcorps uit de weg te ruimen. Elke zus heeft zijn eigen reden om de absolute vrek van de familie – getrouwd met zus nummer vijf – van kant te maken. Dat het hen lukt, wordt al in aflevering één duidelijk. Clan start met de begrafenis van Jean-Claude Delcorps en vervolgt met negen afleveringen van (vooral mislukte) moordpogingen.

Beide Tv-series vertonen nog een andere aangename gelijkenis. Het deed deugd dat de aandacht zowel in Quiz Me Quick als Clan niet volledig opgeslorpt werd door de cast. Geen hele resem bekende Vlaamse topvedetten die als bliksemafleiders fungeren om een zwak verhaaltje te verhullen. Gekozen werd voor wat minder bekend volk die even goed en even hard de pannen van het dak spelen. Het verschaft beide series alleszins een zekere charme en natuurlijke schoonheid. In Vlaanderen vist men uiteraard in geen al te grote vijver, dus beide series vertonen onvermijdelijk elk hun houdvasts. Genoten hebben we vooral van Dirk Roofthooft als de gehate schoonbroer en Barbara Sarafian als oudste schoonzus in Clan, Tine Embrechts als de botte Wendy en Kevin Janssens als de kinderachtige Mario in Quiz Me Quick. Volgens Wikipedia zat in de eerste aflevering van Quiz Me Quick trouwens ergens Jacques Vermeire verstopt. Heeft u hem opgemerkt?

Edoch, als we zouden moeten kiezen (of liever: als me gevraagd werd welke dvd-box ik met Kerstmis verkies), gaat mijn voorkeur uit naar Clan. Het verhaal zit veel knapper in elkaar vervlochten dan het erg lineair vertelde Quiz Me Quick. Veel meer dan deze laatste serie wordt de kijker in Clan op het verkeerde been gezet, en steeds weer verrast. Bart De Pauw’s Quiz Me Quick daarentegen is een stuk eenvoudiger – volkser – van aard. De nevenverhaaltjes (het kapsalon van Cyntia) missen nog wat zout, en ook de hele uitstap naar Raymond – de quizgoochelaar – in aflevering zes bleek vooral een aaneenrijging te zijn van een boel leuke weetjes. Na de hele ontrafeling van het quiz- en studentenverleden van Roger – het paard van Troje – Sterckx ging de schwung wat verloren. Quiz Me Quick was vooral een tragikomische fictieserie, Clan voegde daar nog een portie spanning aan toe.

      
Geschreven door Stefaan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *