site stats
5 films met legendarische schoenen

5 films met legendarische schoenen

Wie zich weleens in de buurt van vrouwen bevindt, werd ongetwijfeld al geconfronteerd met het fenomeen ‘gesprekken over Zalando-bestellingen’ (Zalando biedt trouwens ook een breed assortiment herenschoenen aan, doch dit geheel terzijde). De Duitse schoenwinkel is aan een opmars bezig in ons land en daaraan hebben wij genoeg om enkele legendarische schoenenfilms op een rijtje te zetten.

1. From Russia With Love

Sean Connery speelde in 1963 voor de tweede keer James Bond in wat door velen als beste Bond-film uit de reeks wordt aanzien. Kolonel Rosa Kebb is Bonds rivale: een harde tante en dat zie je aan haar schoenen. Deze dagger shoes (dolkschoenen) zijn voorzien van uitklikbare messen -met laagje gif voor blijvend resultaat. Bond overmeestert Rosa in de film en ontwijkt de dolk met een stoel, zoals je in dit filmpje kan zien. De dagger shoe had later nog gastrollen in films als The Dark Knight.

 

2. The Wizard of Oz

Vandaag is rood – de kleur van jouw schoenen. Dit paar ruby slippers komt uit een echte klassieker: ze werden gedragen door Dorothy Gale in The Wizard of Oz. Knalrood zijn ze – en niet zilver zoals in het boek – want de film uit 1939 maakt trots gebruik van Technicolor, een reeks effecten om filmkleuren extra in de verf te zetten. De schoenen hebben magische kenmerken: Dorothy moet bijvoorbeeld maar driemaal ‘klakken’ met haar schoenen om weer thuis in Kansas te geraken. Eat that, Mega Mindy-watch!

 

3. The Shawshank Redemption

“I mean, seriously… How often do you really look at a man’s shoes?” Aan het einde van The Shawshank Redemption, vlak voor de ontsnapping van Andy Dufresne, zien we hem met een paar gestolen schoenen van directeur Norton naar zijn cel wandelen. Het waren niet alleen schoenen waarmee niemand hem later bij een bankbezoek zou wantrouwen, het waren vooral de schoenen die hij jarenlang eigenhandig had moeten opblinken in de Shawshankgevangenis.

 

4. Back to the Future II

Dit zijn Nike Air Mags, gedragen door Marty McFly in Back to the Future II. McFly belandt in het jaar 2015 en maakt er kennis met hooverboards en met schoenen die zichzelf binden. In 2011 maakte Nike bekend dat het de schoenen uit 1989 effectief op de markt zou brengen. Door de echte fans werden die meteen Air McFly gedoopt en hoewel een jaar eerder het patent werd aangevraagd, hield Nike het op een versie zonder zelfbindende veters.

 

5. Assepoester

Mocht zeker niet in dit lijstje ontbreken: de glazen muil van Assepoester. Van het sprookje van Charles Perraut (1628-1703) is de Disneyversie uit 1950 zonder twijfel de bekendste. De film was een serieuze gok: het was met zijn 3 miljoen dollar budget hun eerste langspeler sinds de oorlog en een flop had het einde betekend van de Disney-studio’s. Het is anders uitgedraaid. Die Charles Perraut had trouwens iets met schoeisel: ook de Gelaarsde Kat en Kleinduimpje zijn van zijn pen.

 

      
Geschreven door Ewoud

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *