site stats

Digitale veiligheid: Social media privacy en archiefvernietiging

Sociale media zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Meer dan 1 miljard mensen hebben tegenwoordig een Facebookpagina om met vrienden en kennissen in contact te blijven. Twitter, een medium dat de laatste jaren enorm populair is geworden, is uitermate handig om zelf korte statusupdates te geven, en die van anderen te volgen. Het delen van al deze informatie is evenwel niet zonder gevaren: cybercriminelen liggen op de loer, uitspraken op het net kunnen verstrekkende gevolgen hebben en informatie die online is gezet, blijkt achteraf moeilijk verwijderbaar.

Strenge wetgeving
Voor bedrijven is archiefvernietiging al jaren onontbeerlijk om met vertrouwelijke informatie om te gaan. Niet zelden bericht de media over bedrijven, overheden en andere instellingen die privacygevoelige informatie over hun klanten – al dan niet op vraag van een derde – hebben gelekt. Dit laatste maakt in de regel een inbreuk uit op de Wet bescherming persoonsgegevens en heeft ertoe geleid dat heel wat bedrijven steeds vaker op zoek gaan naar professionele services op het gebied van databeheer en archiefvernietiging. Meer informatie daarover vindt u hier: http://www.ironmountain.nl/informatiebeheer/archiefvernietiging.asp.

Zakelijk of privé?
Voor velen zullen privé en werk door elkaar lopen. Wellicht heb je naast vrienden en familie ook collega’s tussen je vrienden op Facebook staan. Vraag is of dit wel verstandig is. Je vrienden hebben waarschijnlijk weinig aan statusupdates over de firma waarvoor je werkt; je collega’s laat je misschien niet zo graag mee in je privéleven kijken. Beter lijkt het ons dan ook te kiezen voor twee verschillende accounts om beide zaken – werk en privé – ook in de sociale mediawereld goed gescheiden te houden.

Wie schrijf, die blijft
Wees jezelf ervan bewust dat alles wat je op het internet post ook op dat internet blijft staan en maar moeilijk te verwijderen is. Statusupdates die je op Facebook of Twitter hebt gedeeld, kan je daarna niet meer verwijderen. Denk op voorhand dus even na welke informatie je van plan bent op sociale media te posten. Vakantie geboekt? Zet dan bijvoorbeeld niet op Facebook/Twitter wanneer je precies weg bent. Bedenk ook goed hoe je profiel, je foto en de informatie die je deelt op je (toekomstige) werkgever overkomen, want ook zij zitten op internet.

Bescherm je profiel
Scherm je profiel zoveel mogelijk af via het menu instellingen en bekijk je profiel bijvoorbeeld eens vanuit de account van een vriend. Op die manier kan je goed nagaan welke informatie anderen te zien krijgen. Google je naam trouwens ook even: welke informatie wordt door Facebook publiek gemaakt, en krijgen mensen van jou te zien die helemaal geen Facebookprofiel hebben?

      
Geschreven door Stefaan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *