site stats
Die keer dat ik figureerde in een boek

Die keer dat ik figureerde in een boek

Ik ben altijd een taalliefhebber geweest. In de lagere school werd ik ooit een wandelend woordenboek genoemd: het was een vergoelijkend verweer van de juffrouw die, de ‘nieuwe’ spelling nog niet geheel meester, schoorvoetend moest toegeven dat pannenkoeken inderdaad beter smaakten als je er tussenletters n op strooide.

In het middelbaar begon ik meer en meer te schrijven. Het begon met nieuwsberichten voor klassites die ik op hun beurt ook zelf in elkaar stak (in 1999 waren geeks nog gewoon nerds) en eindigde in de derde graad als ijverige medewerker bij de schoolkrant. Die schoolkrant droeg de naam Globeke en de hoofdredacteur was Jo Claes. Jo gaf ons in het vijfde middelbaar Nederlands en Engels en was nogal fanatiek wat correct taalgebruik betrof. Hij kon mijn satirische kijk op het schoolgebeuren appreciëren en ik ben sindsdien niet vergeten dat vast en zeker veel beter klinkt dan zeker en vast.

Getekend vonnisIn 2008, toen ik de schoolkrant van destijds al lang had verruild voor deze blog, schreef Jo Claes zijn eerste misdaadroman. Hij kreeg de smaak zo te pakken dat de leraar/auteur nu elk jaar een nieuw Leuvens avontuur breit aan het leven van zijn norse commissaris Berg. Samen met mijn oude schoolvriend Peter trek ik elk jaar naar de boekvoorstelling en schuif ik het gesigneerde exemplaar twee weken later -uitgelezen door respectievelijk mezelf, mijn moeder en mijn grootmoeder- bij op het boekenrek. Dit jaar gebeurde dat laatste met een iets grotere glimlach dan anders. Want op pagina 401 van Getekend vonnis las ik plots een zin die mij meteen naar de telefoon deed grijpen. Peter lag nog half te slapen maar reageerde even verrast.

Ewoud figureert in Getekend vonnis

In een boek voorkomen is leuk. Maar in een verdomd sterk boek voorkomen dat bovendien als enige in Vlaanderen genomineerd was voor de Gouden Strop, is toch nog net iets leuker. Ik heb de rest van de dag als een blij spook rondgelopen.

      
Geschreven door Ewoud

1 Reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *