site stats
Safety First: smossen met slapstick mag

Safety First: smossen met slapstick mag

Safety First 01

Safety First, het nieuwe kind van productiehuis Shelter, is humor as it should be. Ik ben een trouwe fan van Ricky Gervais’ The Office, en ken menig In De Gloria-sketch uit het hoofd: Safety First liet zich door beide inspireren. Discipline, dedication and friendship, Safety First is vooral heel veel hilariteit.

Na hun ontslag bij Bayer Linkeroever bundelen Dirk, Luc en Smos de krachten, en richten een nieuwe firma op: Safety First. Onder leiding van Dirk neemt het team – intussen versterkt met Dirks zus Ingrid – de bewaking waar van zowat alles dat te bewaken valt: winkels, evenementen, havens, garages… Door hun gebrek aan ervaring en hun wat klungelige aanpak (met om de haverklap een position switch) wordt het Safety First-team gedwongen wekelijks van locatie te veranderen. En als ze een vast contract krijgen aangeboden, heeft dat vooral met heel veel geluk te maken en het feit dat de zaakvoerder niet zag hoe het viertal hun opdracht invulde.

Safety First 02

Dat dit nieuwe programma aanslaat, hoeft niet te verbazen. Wie de afgelopen jaren deze blog wat gevolgd heeft, en net als wij een aantal sitcoms bekeken heeft, weet waarin de succesformule van deze sitcom besloten ligt. Safety First toont niets nieuws in humorland, maar voegt vooral het beste van vele werelden samen. Zag u ook de frappante gelijkenis tussen bedrijfsleider Porrez en David – Ricky Gervais – Brent? De klungeligheid en zenuwachtigheid van zijn team zijn dezelfde als het team van Michel Drets uit het Eiland. Doet die ene bekende Vlaming die elke aflevering opluistert, u niet denken aan de formule die Extras hanteert? Riep de uitspraak “Erg hoor, die sociale gevallen…” in aflevering drie bij u geen herinneringen op aan de laatste woorden van Patrick Steegmans na het ontslag van Carlo Van Den Brande? Zelfs de intro – het Safety First-team dat luidkeels zit te zingen in de bedrijfswagen – leek me een grote knipoog naar de beroemde intro van de That 70’s Show.

Nihil novi sub sole zegt u, en toch geeft u vier sterren? Tja, te beoordelen aan de originaliteit van dit format moet ik u gelijk geven: dit is een te hoge score. Maar laten we wel wezen, een sitcom heeft maar één enkel doel, en dat is het prikkelen van de lachspieren. Al het andere zou ondergeschikt moeten zijn. En op dat punt gooit Safety First wel hoge ogen. De humor is gevarieerd, geraffineerd en geneert. Zelfs de oubollige slapstick werd op meesterlijke wijze geïntegreerd. Elk personage heeft zijn eigen grappige karaktertrekken, maar het moet gezegd: niemand kan toppen aan Matteo – Smos – Simoni. Mocht ik ooit de kans krijgen een sitcom in elkaar te steken, dan hoop ik iets gelijkaardigs af te leveren.

Safety First, gezien op woensdag 27/11/2013, ****

      
Geschreven door Stefaan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *