site stats
Captain Phillips: realisme ten top

Captain Phillips: realisme ten top

captain-phillips01

We hadden zin in een goede, spannende film. Zo eentje om het verlengde weekend mee af te sluiten, en zo eentje waarvoor ik graag nog even de Lenovo-werklaptop uit de aktentas haal om voor het einde van de avond nog een recensie af te leveren. Captain Phillips, een verhaal over de kaping van het logge cargoschip MV Maersk Alabama voor de Hoorn van Afrika: u moet de film zeker gezien hebben.

Wie is beter geplaatst dan Paul Greengrass om aan het roer van deze film te gaan staan? Laat de regie over aan Wolfgang Petersen en het verhaal was bedolven geraakt onder vuur- en slagwerk. Was de opdracht naar Ridley Scott gegaan, dan hadden we een epos gekregen waar het goede het kwaade overwint en Steven Spielberg had in zijn verhaal ongetwijfeld een niet mis te verstane politieke boodschap verwerkt. Geef de film evenwel aan Greengrass, en u krijgt een op en top realistische film zonder die special effects, zonder te veel heldenmoed, en zonder die storende politieke ondertoon.

Tom Hanks

Als voormalige documentaire- en reportagemaker streeft Greengrass nog steeds naar een waarheidsgetrouwe weergave van een vaak ingewikkelde werkelijkheid. Net als United 93 en Bloody Sunday vervaagt ook hier bijwijlen de grens tussen documentaire en film. Ook de shaky cam – het voortdurend heen- en weer schudden van de camera – is intussen een overbekend handelsmerk van Greengrass geworden en sluit naadloos aan bij de drang naar een realistische weergave van de feiten. En waar ik in een andere recensie wel eens kritiek heb geuit bij de gehanteerde cameratechniek, is er in deze niets op tegen dat Greengrass ons met zijn stijl wat zeeziek heeft willen maken.

Iemand anders die doet wat iedereen van hem verwacht, is Tom Hanks. Hoewel een Hollywoodster het realistische karakter van een film onderuit dreigt te halen (reden waarom Greengrass in zijn voorgaande projecten altijd koos voor nobele onbekenden), weet Tom Hanks als geen ander zijn Hollywoodmantel naast zich neer te leggen en zich te gedragen als een gewone kapitein die doet wat van hem verlangd wordt. Hij controleert op tijd en stond zijn mails op een zowaar identieke Lenovo-laptop en voert gealarmeerd door waarschuwingen de nodige veiligheidsoefeningen uit aan boord van zijn schip. En wanneer hij twee bootjes met gehavende Somalische piraten ziet naderen, twijfelt niemand eraan dat hij de MV Maersk Alabama met hand en tand zal verdedigen.

Even plichtsbewust toont zich Muse, de leider van het groepje Somalische piraten dat zich meester maakt van het cargoschip. De strijd die Muse voert tegen de almachtige Amerikaanse Navy SEALS is bij voorbaat verloren: de Somaliërs beschikken niet over een hoogtechnologisch laptop touchscreen of tot de nok beveiligde aanvalsschepen; een eenvoudige walkie-talkie en dito rubberbootje moeten volstaan. In het verhaal voert de Somaliër een ongelijke strijd; in zijn acteerprestaties zijn de rollen evenwel omgekeerd en stoot deze Somaliër – gespeeld door ene onbekende, maar overweldigende Barkhad Abdi – zelfs Tom Hanks van de troon.

Captain Phillips, gezien op maandag 2 december 2013, ****

      
Geschreven door Stefaan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *