site stats
4 redenen voor een citytrip naar Luxemburg

4 redenen voor een citytrip naar Luxemburg

Een maand geleden werd het STEW-team uitgenodigd om twee dagen lang het Groot-Hertogdom Luxemburg te gaan verkennen. “Luxemburg,” dachten wij, “wat valt daar nu te beleven?” Meer dan we dachten, zo blijkt. Vier redenen om jou -en we weten dat het lastig is bij deze temperaturen- warm te maken voor een citytrip.

1. De streek: stad in een vallei
De stad Luxemburg heeft heel wat oud én nieuws te bieden. De stad is klein waardoor je eigenlijk alle bezienswaardigheden te voet kan ontdekken. Wij logeerden in het Melia hotel, met een prachtig uitzicht op de -’s avonds prachtig verlichte- binnenstad. Het hotel ligt vlak naast het museum voor moderne kunst, waar de brunch heerlijk is maar de kunst soms toch iets te vergezocht.

2. De winkels: kerstshoppen of kerstmarkthoppen

Luxemburg is een gezellig stadje dat niet alleen de grote winkelketens in aanbieding heeft, maar ook heel wat kleinere specialiteitszaken of gezellige cafeetjes. Ben je het dus beu om telkens in dezelfde winkelstraat je inkopen te gaan doen of zoek je eens een ándere kerstmarkt, dan is Luxemburg beslist een goede keuze.

3. De wijn: dankjewel, microklimaat

Vins et Crêmants

Midden november vindt in Luxemburg het jaarlijkse  Fête des Vins & Crémants plaats, de hoogmis van (schuim)wijnliefhebbers. Meer dan 40 wijnboeren hebben er hun stand waar je voor €10 Megavino-gewijs mag proeven zoveel je wil. Want inderdaad, Luxemburg ontpopt zich de laatste tijd en dankzij het ideale klimaat en reliëf van de Moezelvallei tot een wijngebied bij uitstek. Meer over de wijnen schreven we al in dit artikel bij VTM Koken. Wijn proeven is natuurlijk pas echt leuk als je het bij een lekkere maaltijd doet en daarom trokken wij naar het Italiaanse restaurant Mamma Bianca. Eén woord: wauw. Helemaal overdonderd door de fijne gerechten én de bijpassende gerechten.

4. De taal: leve het Luxemburgs!

Toen we ’s middags nog snel iets wilden eten in de bar van ons hotel, vroeg de dienster of we van Luxemburg zelf waren. We zijn er nog altijd niet uit of we dat als een compliment mochten opvatten, maar het Luxemburgs is een taal waar je graag naar luistert. Het is een mix tussen Frans, Nederlands en Duits en op sommige momenten snap je dan ook moeiteloos waarover men het heeft, terwijl van andere woorden helemaal niets te breien valt. Maar hé, met wat van die Luxemburgse wijn achter de kiezen gaat het raden en uitbeelden dubbel zo goed.

      
Geschreven door Ewoud

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *