site stats
Deel 2: nog 5 treintypes die elke pendelaar herkent

Deel 2: nog 5 treintypes die elke pendelaar herkent

Lees ook deel 1: 5 treintypes die elke pendelaar herkent

Pendelaars kunnen maar beter goed voorbereid zijn. Als vervolg op deel 1 ontdek je hier 5 gloednieuwe treinpersoonlijkheden die je zeker eens zal tegenkomen.

6. Olivier Ontbijtbuffet

OntbijtbuffetHet ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Belangrijke maaltijden, beste Olivier, nuttig je niet op een trapeziumvormig tafeltje met een grote basis van 35 centimeter, waar strikt genomen nog drie andere passagiers hun ochtendkrant op moeten kwijtkunnen. Het uitstallen van je broodzak, chocopot, isoleerkan en portie yoghurt geeft je dan misschien een huiselijk gevoel, je medereizigers zijn het kruimelcircus en bijhorende geurenpalet liever arm dan rijk. In dezelfde reeks zijn verschenen: Wouter Worstenbrood en -jawel, het kán nog erger- Brigadier BiFi.

7. Jeremiërende Jenny’s

Al mag een roedel Jenny’s in het begin redelijk onschuldig lijken, ze zijn het allerminst. Eerst hebben ze het over hun kinderen (onzen Björn had zijne zwemzak weer vergeten) en over de voorbije televisieavond (zou da nu allemaal echt zijn, van die Wauters en Waes?), om dan na een vluchtige tussenstop van maatschappelijk engagement (’t is toch nogal iets ginder in Oekraïne hé) bij hun prooi te belanden: de ongelooflijk schrijnende toestand op de werkvloer. Of het nu om nieuwe boekhoudsoftware gaat of om een andere soort koffie in de leraarskamer: in de microbiotoop die hun werkplek heet, zijn Jenny’s er al-tijd het slechtst aan toe.

8. Sudokuende Suzy

Drie jaar nadat de hype zelfs de meest afgelegen uithoek van het Europese continent had verlaten, leerde Suzy het concept sudoku kennen. Het was op vakantie in Zuid-Frankrijk, waar haar leesvoer beperkt was gebleven tot de gratis krant die haar op de heenvlucht werd aangeboden. Middenin het dagblad stonden vreemde puzzels met telkens 81 vakjes; de rest is geschiedenis. Suzy had de goedgevulde boekenkast in haar vakantiewoning wel opgemerkt, maar haar kennis van het Frans was zo beperkt dat ze schrijfsels met hoofdpersonages anders dan Bob en Franfreluche wijselijk aan zich voorbij liet gaan. Sindsdien is ze dus verslaafd: niet aan cijferpuzzels, maar aan het zenuwachtig knagen aan het topje van haar balpen.

9. Lonkende Loretta

Om het metaniveau wat op te krikken en omdat observeren gewoon ontzettend leuk is, schreef ik het grootste deel van deze blogpost op de trein. Dat ik er als dagelijkse pendelaar zo lang over deed, heeft alles te maken met één bijzonder treintype: Loretta. Zij heeft zelf niets om handen en in plaats van dan op maniakale wijze tot twaalf keer per minuut haar mails, berichten en Wordfeudspelborden te checken -zoals normale mensen dat doen- verdiept ze zich op niet minder maniakale wijze in de bezigheden van haar buurman. Ooit hoop ik eens een bloedmooie Loretta aan mijn zijde te treffen en in een eindeloos partijtje wederzijds gelonk te verzeilen. In de tussentijd en in het bijzonder aan het exemplaar naast mij: wegkijken, trut.

10. Jachtige Jacob

Om het gedrag van een Jachtige Jacob te schetsen, begin ik in de stationshal. Jacob is de man die met twee treden tegelijk het linkerbaanvak bestormt, terwijl je meer dan één voorbijgestokene “in godsnaam, het is een roltrap” ziet denken. Hij is het die er in slaagt om, zijn rechterbeen al in de coupé, een retorische knik los te weken van de treinbegeleider op zijn vraag “hij stopt toch in Vilvoorde?”. Jacob neemt die trein dan wel dagelijks, nadat hij in zijn kindertijd eens als laatste in de rij merkte dat de ijsventer geen pistache meer voorradig had en dus noodgedwongen naar vanille moest switchen, wist hij dat er geen zekerheden bestonden en leefde hij op dubbele snelheid. Op zich geen probleem, tenzij jij aan het middenpad zit en Jacobus aan het raam. Dan moet je je 10 minuten voor stilstand in foetushouding plooien en een doorgang voorzien, wil je niet met blauwe tenen en een gekneusde iPad aan je werkdag beginnen.

Ken je zelf nog treffende treintypes? Laat het mij weten in een reactie!

      
Geschreven door Ewoud

4 Reacties

  1. stephanie

    Gerda en Guust de gluurder is er ook nog – de man/vrouw die een intellectueel verantwoorde krant zit te lezen, maar wel gretig meeleest met het *kwaliteitsblad* dat B-bv’s als Brigitta Callens en Betty nog een wekelijks moment de gloire geeft.
    Of die gezellig zit mee te luisteren met het gesprek van de buren. En dat zo subtiel doet door hypergeconcentreerd in een of ander prijswinnend boek – want dan moet het wel goed zijn – te lezen. Maar keihard door de mand valt omdat hij/zij tijdens de treinrit nauwelijks een pagina omdraait. Betrapt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *