site stats

Het is 6 oktober 1914, thans volgt het oorlogsnieuws!

foto's

Het is maandag 6 oktober 1914, thans volgt het oorlogsnieuws. De Duitsche aanvallen op den fortengordel rond Antwerpen houden aan. Het Belgischen leger wacht ongeduldig de door Churchill beloofden Britschen hulp af, maar blijft intussen tegen beter weten in haar geliefkoosden stad verder verdedigen.

De Antwerpsen burgemeester heeft zijn burgers intusschen aangemaand de stad zo snel mogelijk te verlaten daar hun veiligheid niet langer gegarandeerd kan worden! De door de Belgische mariniers opgetrokken pontonbrug kende evenwel niet het verhoopte succes. Veel minder menschen dan verwacht verlieten de stad via een oversteek over de Schelde, maar – aangetrokken door enkele vreemde gebeurtenisschen in Mechelen – kozen zij ervoor om dwars doorheen vijandelijken linies zuidwaarts te trekken!

Rond dezen tijd werd in Mechelen immers opnieuw enen fellen brand gemeld. Noch den Duitse bezetter, noch het Belgische leger neemt de stad op dit ogenblik onder vuur. De vijandelijkheden hebben zich immers al meer dan een vollen maand naar Antwerpen verplaatst. Bronnen melden ons dat de vuurzee opnieuw een uit den hand gelopen geboortefeest is voor een zekere Ewald Huysmansch, burger der stad Mechelen. Ook koning Albert zou het feestvarken den zegen hebben gegeven.

      
Geschreven door Stefaan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *